Naar inhoud springen

Jacques Daléchamps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jacques Daléchamps
Jacques Daléchamps door Pierre Eskrich (1515-1590)
Algemene informatie
Geboren 1513
Caen
Overleden 1 maart 1588
Lyon
Nationaliteit Frans
Land Vlag van Frankrijk Frankrijk
Beroep arts, botanicus
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Jacques Daléchamps of D’Aléchamps (1513, Caen1 maart 1588, Lyon) was een Frans arts, botanicus en filoloog. Zijn grootste bekendheid verwierf hij met zijn Latijnse vertaling van de Deipnosophistae van Athenaeus van Naucratis, aangevuld met noten.

Levensschets[bewerken | brontekst bewerken]

Hij ging in 1545 naar de Universiteit van Montpellier, waar hij in 1547 de titel van doctor verwierf. Hij studeerde bij Guillaume Rondelet. Na enkele jaren in Grenoble en Valence te hebben gewoond, verhuisde hij in 1552 naar Lyon. In deze stad, waar hij tot zijn dood bleef wonen, beoefende hij de geneeskunde in het ziekenhuis Hôtel-Dieu.

In 1570 publiceerde hij in Lyon zijn Chirurgie françoise, gebaseerd op het zesde boek van De re medica van Paulus van Aegina, over chirurgie. In 1572 verscheen daar ook zijn Franse vertaling van het werk van Galenus (Administrations anatomiques de Claude Galien, traduictes fidèlement du grec en françois). Hij vertaalde ook werk van andere klassieke auteurs zoals Plinius de Oudere, en droeg daarmee bij aan het populariseren van de werken uit de oudheid.

Zijn invloedrijkste werk is Historia generalis plantarum, verschenen in Lyon in 1586. Het is een compilatie van alle botanische kennis van zijn tijd. Dit boek wordt ook wel Historia plantarum Lugdunensis genoemd omdat het in Lyon werd uitgegeven. In het werk worden 2731 planten beschreven, een recordaantal voor die tijd, vergezeld van illustraties, sommige gekopieerd van Mathias de l'Obel. Hoewel Daléchamps naam als enige op de titelpagina voorkomt, lijdt het geen twijfel dat sommige delen uit de pen van Johann Bauhin en Jean des Moulins komen. Daléchamps had Des Moulins belast met de redactie van zijn aantekeningen, en we weten niet wie van de twee waarvoor verantwoordelijk was. Gaspard Bauhin publiceerde er in 1601 een nogal felle kritiek op.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • De peste libri tres, Lyon, 1552 (online op Gallica)
  • Chirurgie françoise, Lyon, 1570 (online op Gallica, editie 1610 op Google books)
  • Administrations anatomiques de Claude Galien, traduictes fidèlement du grec en françois par M. Jaques Dalechamps, … corrigées en infinis passages avec extrême diligence du traducteur, Lyon, 1572 online op Google books
  • Deipnosophistae van Athenaeus van Naucratis, in Latijnse vertaling en met commentaren, 1583
  • Historia generalis plantarum, Lyon, deel 1 1587 en deel 2 1586

Eerbewijzen[bewerken | brontekst bewerken]