Jan Hamdorff

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Hamdorff (1923)
Bank gemaakt door Wouter C. Hamdorff op de Brink te Laren

Jan Hamdorff (Laren (NH), 11 juli 18609 augustus 1931) was een hotelhouder, makelaar, wethouder en kunsthandelaar uit Laren.

Jan was de zoon Wouter Hamdorff en Johanna Versteeg. Hij trouwde op 26 september 1888 met Martha Maria Buwalda (1851-1906). Op 6 oktober 1896 wordt hij lid van de Larense Raad en op 14 december geïnstalleerd. Hij ligt begraven op de Algemene Begraafplaats in Laren.

Handelaar[bewerken | brontekst bewerken]

In 1890 koopt Jan Hamdorff ook het hotel paviljoen Larenberg van Gosse Alberts de Koe en opent dit een jaar later. In 1900 verkoopt hij dit hotel paviljoen Larenberg aan dhr. J.A. Dalloyaux. Hotel Hamdorff ontstond uit "De Vergulde Postwagen" aan de Brink in Laren. Dit was in de 19de eeuw de halteplaats voor de postkoets op de toenmalige verbinding van Amsterdam naar Amersfoort. In 1878 kreeg de 18-jarige Jan Hamdorff de leiding over het logement.

Kunstenaars[bewerken | brontekst bewerken]

In het kroegje van Jan Hamdorff, door Gijs Bosch Reitz

In 1901 opende Hamdorff in Laren het luxe hotel Hamdorff. Het oudste gedeelte van het latere hotel is het pand Brink 16. Hamdorff breidde vanaf de komst van de stoomtram flink uit. Hamdorff deed er alles aan om de kunstenaars te trekken. Net voor de Eerste Wereldoorlog begon hij tentoonstellingen voor kunstenaars te organiseren. Een groep kunstenaars uit het Gooi kwam regelmatig bijeen in de oude tapgelegenheid, die later werd omgedoopt tot ‘Het Kroegje van Jan Hamdorff’. Ook de Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum werd hier opgericht. In "Het Kroegje", kwamen kunstschilders en andere inwoners en passanten bij elkaar. Schilders betaalden er met schilderijen, waardoor Hamdorff grote reputatie kreeg. In 1913 opent Hamdorff een kunstzaal en worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden. Ook komt er een openluchtdancing. De jaarlijkse carnavals worden beroemd: de kunstenaars ontwerpen affiches en verzinnen thema’s voor bal-mascé’s. In 1928 trekt Jan Hamdorff zich terug uit de zaak. In 1978 wordt het hotel gesloten en de inboedel verkocht.

Nieuwbouw[bewerken | brontekst bewerken]

In 1980 werd Hotel Hamdorff door een grote brand compleet verwoest en kort daarna gesloopt. Achttien jaar later werd het gebouw herbouwd, voorzien van zowel appartementen als winkels, cafés, restaurants en een parkeergarage. De decoratieve stijl van het vroegere Hamdorff bleef daarbij behouden.

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Niet iedereen is blij met de expansiedrift van Jan Hamdorff. In de roman De ondergang van het dorp van P.H. van Moerkerken staat Jan Hamdorff model voor Dirk Boersink, die het dorp in de uitverkoop doet waardoor het dorp ten onder gaat.
  • Aan de Larense Brink staat een bank van bakstenen en een natuurstenen 'blok' met aan de voorzijde een reliëfportret van Jan Hamdorff. Het is gemaakt door de architect Wouter Christiaan Hamdorff (Laren 1890-Laren1965). Jan Hamdorff was zijn oom.