Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

De Vereeniging voor Beeldende Kunsten Laren-Blaricum werd in 1921 opgericht.

Eind 19de eeuw ontstonden er in diverse landen 'kunstenaarskolonies', in Nederland kwamen kunstenaars in Laren bij elkaar. Hun ontmoetingsplaats was het kroegje in hotel Hamdorff in Laren NH.

In 1903 richtte August Legras de kunstenaarsvereniging 'De Tien' op en in 1921 besloten enkele kunstenaars de Vereeniging Laren-Blaricum op te richten. Co Breman was de eerste voorzitter. De vereniging organiseerde tentoonstellingen in hotel Hamdorff, eigendom van Jan Hamdorff, die toen gemeenteraadslid was en handelaar in onroerende goederen. Hamdorff verhuurde ateliers, hielp de schilders aan modellen en liet zich regelmatig met kunstwerken betalen.

In 1928 had de vereniging 146 leden. Omdat de Vereniging milde toelatingseisen had, splitsten 28 leden zich in 1935 af en vormden onder leiding van David Schulman de Gooische Schildersvereniging ('de Gooische'). Beide verenigingen exposeerde vanaf dat moment bij Hamdorff. Er werd goed verkocht.

Na de Tweede Wereldoorlog liep het ledenaantal terug. De leden richtten een modeltekenclub op die een ruimte op de zolder van Hotel Hamdorff gebruikte. Lid waren onder anderen Flip Hamers, Peter Zwart en Kees Schrikker.

In 1951 werd ter ere van het 30-jarig bestaan van Laren-Blaricum een expositie gehouden met de naam "Schilders die Laren ontdekten". Er kwamen 2000 bezoekers.

In 1960 vormden Flip Hamers, Pieter Pauwels en Rien Stuurman een commissie om de vereniging weer tot bloei te brengen en voor nieuwe leden te zorgen. Een jaar later was het 40-jarig bestaan van de vereniging, hetgeen gepaard ging met de tentoonstelling, waar onder andere, het beeld van Jan Hamdorff te zien was, gemaakt door Gerard Hoppen.

Tijdens het 50-jarig bestaan telde de vereniging nog maar 41 leden. Hun laatste tentoonstelling in Hamdorff was in 1978, dat jaar werd het hotel failliet verklaard en afgebroken. De volgende tentoonstelling was in het Singer waar sindsdien jaarlijks in het prentenkabinet een expositie wordt georganiseerd.

In 2003 werd besloten dat het prentenkabinet te klein was, nu worden om het jaar exposities georganiseerd in drie tuinkamers. Deze ruimte laat toe dat Laren-Blaricum en De Gooische samen exposeren en de twee verenigingen maakten plannen om tot een fusie te komen. Dit is in 2005 gebeurd, De Gooische is opgeheven en alle leden zijn naar Laren-Blaricum gegaan.

Leden[bewerken]

In totaal hebben ruim 500 kunstenaars gewoond of gewerkt in Laren-Blaricum, onder wie:

Trivia[bewerken]

  • Pieter Pauwels maakte onder andere in 1894 de preekstoel van een kerk in Mariakerke.[1]
  • Frans Smissaert woonde in villa 'Le Grand Chaumière' op de Torenlaan 45 in Laren
  • Co Breman woonde op de Torenlaan 55 in Laren; hij was secretaris van 'De Tien'.
  • David Schulman woonde in villa Beukenroode op de Torenlaan 57 in Laren
  • Salomon Graf woonde in villa La Planaz op de Torenlaan 56 totdat hij in 1943 in Auschwitz overleed.
  • Rie Cramer woonde na de oorlog in villa La Planaz op de Torenlaan 56

Externe links[bewerken]