Jan Leon Kozietulski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jan Leon Kozietulski
Jan Leon Kozietulski, anoniem schilderij
Jan Leon Kozietulski, anoniem schilderij
Geboren 4 juli 1781
Vlag van Polen Skierniewice, Polen
Overleden 3 februari 1821
Vlag van Polen Warschau, Polen
Land/partij Vlag van Polen Hertogdom Warschau
Dienstjaren 1807 - 1821
Slagen/oorlogen Napoleontische oorlogen
Onderscheidingen Legion d'Honneur

Jan Leon Hipolit Kozietulski (Skierniewice, 4 juli 1781 - Warschau, 3 februari 1821) was een Pools edelman en militair commandant tijdens de Napoleontische Oorlogen.

Biografie[bewerken]

Jan Leon Hipolit Kozietulski werd geboren in Skierniewice in het Pools-Litouwse Gemenebest. Door zijn goede contacten met Wincenty Krasiński begon hij aan zijn militaire carrière. Zo vocht hij mee bij de Slag bij Eylau. Kozietulski wist zich al snel te onderscheiden en werd de bevelvoerend officier van zijn eigen onderdeel. In maart 1808 vocht hij voor de Fransen mee in de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Ook hier wist hij zich te onderscheiden, namelijk bij de slag bij Somosierra. Voor zijn heldendaden aldaar ontving hij het Legioen van Eer.

Hij was ook aanwezig bij de Veldtocht van Napoleon naar Rusland. Kozietulski wist tijdens de slag bij Malojaroslavets het leven van keizer Napoleon Bonaparte te redden. Vervolgens vocht hij aan diens zijde tijdens de Volkerenslag bij Leipzig. Na de afzetting van Napoleon keerde Kozietulski terug naar Polen, waar hij in 1821 overleed.