Jan Reginald Zuidema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jan Reginald Zuidema (Rotterdam, 22 september 1922Hoorn, 9 april 2017) was een Nederlands hoogleraar Geschiedenis van het economisch denken.

Biografie[bewerken]

In 1955 aanvaardde Zuidema met een openbare les het ambt van lector aan de Nederlandsche economische hoogeschool (NEH) van Rotterdam. Dit werd later omgezet in een gewoon hoogleraarschap, met als leeropdracht Geschiedenis van het economisch denken. In 1985 ontving hij de EUR-penning, vanwege zijn 25-jarige verbondenheid aan de vakgroep Filosofie van de Centrale Interfaculteit en de vakgroep Economische Organisatievormen van de Faculteit der Economische Wetenschappen. In 1986 ging prof. drs. J.R. Zuidema met emeritaat en kreeg bij die gelegenheid de Ad Fontespenning. Hij ontving toen ook een afscheidsbundel.

Verschillende economen hebben zich door zijn werk laten inspireren, zoals bijvoorbeeld prof. dr. J.P.M. Groenewegen. Maar ook Hans Marcel Becker (1942) die in 2003 promoveerde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) liet zich door hem, zijn leermeester, voor zijn proefschrift inspireren.

Tussen 1963 en 1996 was hij tevens conservator van het Nederlands Economisch PenningKabinet.

Bibliografie[bewerken]

  • Ervaringen met de monopoliewetgeving in Engeland. Openbare les uitgesproken bij de aanvaarding van het ambt van lector in de staathuishoudkunde aan de Nederlandsche economische hoogeschool van Rotterdam op 26 april 1955. Haarlem, 1955.
  • School of stijl, een vraagstuk van indeling. Rotterdam, 1987 (afsheidsrede).
  • 'C.A. Verrijn Stuart. Vertegenwoordiger van de Oostenrijkse school in Nederland', in: Van liberalisten tot instrumentalisten. Anderhalve eeuw economisch denken in Nederland. Leiden [etc.], 1987.

Literatuur[bewerken]

  • Van alle markten thuis. Opstellen aangeboden aan J.R. Zuidema ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, 17 december 1986. Rotterdam, 1987.