Jan Vriends (auteur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jan Vriends (tekenaar))
Jan Vriends
Jan Vriends, juli 2022
Persoonsgegevens
Geboren Helmond
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) schrijver, tekenaar, muzikant, uitgever en muzikant
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Strip

Jan Vriends (Helmond, 1970) is een Nederlands schrijver, tekenaar en muzikant.

Strips[bewerken | brontekst bewerken]

Jan begon als professioneel stripmaker in 1994 bij het maandblad Webber. Daarin publiceerde hij "Wijk 13", "Hendrick Pickedick", "Zapp" en "De avonturen van Lex", een strip over een kroonprins. Van deze strip verscheen in 1997 het album “De avonturen van Lex". Van 1995 tot 2006 maakte Jan de strip "Lisa en Lola" voor het meidenblad Fancy. Het stripalbum "Lisa en Lola" verscheen in 2006. De strip "Janjaap" verscheen in tijdschrift Zone 5300, het Algemeen Dagblad en als vervolgstrip op internet. In 2003 geeft uitgeverij Bries de Janjaap-verhalen "De Pianist" en "Labyrint" uit en een dubbelalbum. Jan publiceerde de strip "Cowboy John" in tijdschrift Zone 5300. In 2009 verscheen bij uitgeverij Zone5300/Stichting Rotown Magic het album "Cowboy John". Hij tekende tussen 2005 en 2011 de strip "Hank Spencer" voor het maandblad Zo Zit Dat en vanaf 2007 tot op heden maakt hij wekelijks de strip "Roos" voor het weekblad Tina.

Stripschapprijs 2022[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 juli 2022 ontving Vriends in Groningen de Stripschapprijs voor het beste jeugdalbum van het jaar 2021: 'Snotneus!' is het vijfde deel uit de serie 'Brugpieper Roos Vink'.

Stripmaker des Vaderlands[bewerken | brontekst bewerken]

Met ingang van 1 januari 2024 is Vriends drie jaar lang Stripmaker des Vaderlands.[1]

Muziek en theater[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 won Jan samen met Luc De Graaf het Deltion Cabaretfestival in Zwolle. Eerder dat jaar wonnen ze de "Zilveren Kabouter" op het Festival CabareteSKE in Eindhoven. Jan schrijft Nederlandstalige liedjes. Zijn eerste cd "Zo Mooi" maakte hij in 2001 samen met pianist Joop Vos. Zijn tweede cd "Jan Vriends speelt thuis zelf zijn liedjes" maakte hij in 2007. Hij zong in de band "Tribute to Fatal Flowers". Dit project liep van april tot november 2014. Jan treedt sinds 2012 maandelijks op met het improvisatie-cabaretgezelschap "Voorheen Slijterij De Graaf" in een café op de Markt in Helmond.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 verscheen bij uitgeverij Scriptum "Hoe verzin je het?" met als subtitel "Zelf creatieve oplossingen vinden voor elke kwestie", waarin de door Vriends ontwikkelde methode die lezers hun creatieve potentieel leert (her-)ontdekken. In 2015 verscheen bij uitgeverij Vrijwerkers "Jij kan alles" met als subtitel "Welke wensen maak je waar?". Het is een persoonlijk lees- en werkboek dat de lezer/gebruiker helpt met het realiseren van plannen en wensen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. stripmakerdesvaderlands.nl, geraadpleegd op 26 september 2023
Voorganger:
Herman Roozen
Stripmaker des Vaderlands
2024-2026