Zone 5300

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Zone 5300 is een tijdschrift voor strips, cultuur & curiosa in Nederland en Vlaanderen, dat sinds 1994 driemaandelijks verschijnt. Naast het stripblad biedt Zone 5300 een website, en organiseert stripgerelateerde evenementen. Dit wordt georganiseerd vanuit de Stichting Rotown Magic, die tevens uitgever is van het tijdschrift.

Historie[bewerken]

Zone 5300 is 1994 in Rotterdam opgericht door Robert van der Kroft en Tonio van Vugt voor de semi-professionele Nederlandse strip. De titel Zone 5300 is bedacht door Rik van Schagen, Het refereert aan de zone-indeling van het openbaar vervoer in Nederland, waarbij in Rotterdam-centrum zone 5300 gehanteerd wordt.

Voorafgaande aan Zone 5300 hadden Tonio van Vugt, met onder andere Finn Stapelkamp, Marianne Eijgendaal, Rik van Schagen, Kees Torn en Gerrie Hondius enige jaren het small press stripblad Barwoel uitgegeven.

Zone 5300 is een van de tijdschriften, die small-presswerk publiceren. Small press is een alternatieve stroming in de stripwereld die ontstond in de jaren negentig met het wegvallen van de grote stripbladen. De small-pressproducten zijn meestal kleine boekjes die aspirant-striptekenaars, veelal op eigen kosten en in zeer kleine oplages, drukken (lees: eigenhandig kopiëren) en op de markt brengen.[1] In 1995 werd de Jaarprijs voor Bijzondere Verdiensten van Het Stripschap aan Zone 5300 toegekend.

Strips en striptekenaars[bewerken]

Strips die worden en werden gepubliceerd in Zone 5300 zijn onder andere Eefje Wentelteefje, Fokke & Sukke, Maaikes Dagboekje en Spekkie Big.

Striptekenaars betrokken bij Zone 5300 zijn en waren onder andere Gummbah, Maaike Hartjes, Fritz Van Den Heuvel, Lectrr, Berend J. Vonk, Jeroen de Leijer en Jan Vriends

Externe links[bewerken]