Jan van Eyk (Helmond)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mozaïek 'Moeder Gods' Titus Brandsmakapel Nijmegen[1]

Jan van Eyk (Helmond, 18 april 1927 - 's-Hertogenbosch, 24 januari 1988) was een Nederlands kunstenaar. Zijn werk bestaat uit mozaïeken, wandschilderingen, altaarschilderingen en vrij schilderwerk.[2]

Van Eyk studeert tekenen aan de kunstacademie 's-Hertogenbosch en leert zichzelf schilderen. Vanaf 1948 werkt hij in een atelier. Oorspronkelijk stond hij onder invloed van het Vlaamse expressionisme, zoals dat bijvoorbeeld door Edgar Tijtgat en Constant Permeke vertegenwoordigd wordt. Later krijgen zijn werken een meer figuratief karakter.

In 1954 verhuist hij van Helmond naar Gerwen. Hij woont daar in een houten vakantiehuisje, dat hij uitbreidde met een zelfgebouwd atelier. In 1955 trouwt hij met Miny van Beek. In 1963 verhuist het gezin naar Helmond, waar het derde kind wordt geboren. In 1967 verhuist het gezin naar Heeswijk. In 1988 overlijdt de schilder.

Enkele werken: de series 'Composities', 'Stad', 'Grafleggingen', 'Het gezin' (1965), 'Verzoekingen', 'Figuren in Landschap'. Het thema van de laatstgenoemde serie is de mens die zoekt terwijl het antwoord, de natuurlijke omgeving, zo nabij is. Het Noordbrabants Museum heeft een paar werken in de vaste collectie.

Links[bewerken]