Naar inhoud springen

Japanse draak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Actia Nicopolis (overleg | bijdragen) op 31 dec 2018 om 15:42. ((GR) File renamed: File:Yoshitsuya The Fiery Dragon.jpgFile:Yoshitsuya Nii-no-ama.jpg Criterion 3 (obvious error) · print title Nii no ama, from the series Mirror of Warriors of Our Country (Honchō musha kagami); see https://www.mfa.org/collections/object/nii-no-ama-from-the-series-mirror-of-warriors-of-our-country-honch%C3%B4-musha-kagami-463242)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Japanse draak
Draak van stof voor een festival in Nagasaki
Japanse draak, gemaakt in 1846

De Japanse draak is een legendarisch wezen met psychische attributen en wordt in het algemeen vrijwel hetzelfde beschreven als de Chinese en Koreaanse draken.

Er zijn wel een paar verschillen: Een groot verschil is dat, in tegenstelling tot de Koreaanse en Chinese draken, de Japanse draken drie tenen in plaats van vier hebben. Japanse draken zouden minder vliegen dan Europese draken. Ook wordt verteld dat Japanse draken wensen kunnen laten uitkomen.

Japanse draken hebben niet altijd vleugels, net als Koreaanse en Chinese Draken.

In de Japanse legenden speelt de draak een grote rol. Eén van de beroemdste verhalen is dat over de voorouder van de Japanse keizers; de Keizerdraak (dit geldt ook voor China).

In sommige verhalen wordt beschreven dat de eerste keizer zelfs een staart als die van een vis zou hebben, als teken van de draak. Ook nu nog is de draak het symbool van de keizer, die op zijn beurt het symbool van de staat is.

Japan ligt in van de actiefste vulkaangebieden ter wereld. Omdat men vroeger niet wist dat vulkanisme veroorzaakt werd door de botsing tussen de Euraziatische en Filipijnse schollen kwam, wees men de draak als schuldige aan. Die zou diep in de aarde zijn schatten bewaken en zich eens in de zoveel tijd omdraaien, waardoor een aardbeving werd veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor tyfoons en tsunami's.

Zie ook