Japanse draak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Japanse draak
Japanse draak, gemaakt in 1846

De Japanse draak (, ryū)[1] is een legendarisch wezen met psychische kenmerken en wordt in het algemeen vrijwel hetzelfde beschreven als de Chinese en Koreaanse draken.

Andere draken[bewerken | brontekst bewerken]

Japanse draken hebben niet altijd vleugels, net als Koreaanse en Chinese Draken. Er zijn wel enige verschillen: een duidelijk verschil is, dat in tegenstelling tot de Koreaanse en Chinese draken, de Japanse draken drie tenen in plaats van vier hebben. Japanse draken zouden minder vliegen dan Europese draken. Ook wordt verteld dat Japanse draken wensen kunnen laten uitkomen.

Betekenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Japanse legenden speelt de draak een grote rol. Een van de beroemdste verhalen is dat over de voorouder van de Japanse keizers; de Keizerdraak (dit geldt ook voor China).

In sommige verhalen wordt beschreven dat de eerste keizer zelfs een staart als die van een vis zou hebben, als teken van de draak. Ook nu nog is de draak het symbool van de keizer, die op zijn beurt het symbool van de staat is.

Japan ligt in van de actiefste vulkaangebieden ter wereld. Omdat men vroeger niet wist dat vulkanisme veroorzaakt werd door de botsing tussen de Euraziatische en Filipijnse platen kwam, wees men de draak als schuldige aan. Die zou diep in de aarde zijn schatten bewaken en zich eens in de zoveel tijd omdraaien, waardoor een aardbeving werd veroorzaakt. Hetzelfde geldt voor tyfoons en tsunami's.

De vlammende parel[bewerken | brontekst bewerken]

De draak en de 'vlammende parel': In het taoïsme is de draak een ongelooflijk krachtig symbool. In 'Yin en Yang', waarin alle dingen zijn samengesteld uit een balans van hun tegenstellingen - zijn draken symbolen van Yang die staan voor mannelijkheid, snelheid, agressie en ook overdag en zonneschijn. De draak is op jacht naar de mysterieuze 'vlammende parel'. De 'vlammende parel' kan de zon, de maan, de poolster of de donder symboliseren. De parel of het 'juweel' is de belichaming van qi (spirituele essentie of energie). De 'vlammende parel' staat bekend als een symbool van geluk, voorspoed, wijsheid en waarheid. De symboliek van de parel is belangrijk in zowel het taoïsme als het boeddhisme. De 'heilige parel' is het juweel in de lotus, een juweel dat alle wensen vervult. De draken jagen alleen of in paren naar de immer illusoire bol kunnen of de ene draak vecht om de spirituele energie van de ander te stelen.