Chinese draak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vlag van China, 1889-1911
Chinese draak tijdens Drakendans
Chinese draak op Ming servies
Midherfst- of Maanfestival in Peking
Chinese draken op de Cheung Chau Pak Tei tempel
Straatlantaarn in Chinatown in Vancouver
Portret van Oboi
Bronzen spiegel met Chinese draak (uit de Tang-dynastie)

De Chinese draak (Chinees: 龍; Mandarijn: Lóng; Kantonees: Long) wordt, in tegenstelling tot zijn familie in het Westen, gezien als een teken van geluk. Hij is een van de vier hemelse dieren en zou tevens de stichter zijn van de keizerlijke familie.

De andere drie hemelse dieren zijn:

Beschrijving van de Chinese draak[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn een paar duidelijke verschillen tussen de draken uit het Oosten en de draken uit het Westen: Chinese draken spuwen geen vuur, ze hebben geen vleugels, maar kunnen vliegen met behulp van magie en ze kunnen van vorm en grootte veranderen. Deze draken zijn geen knorrige, gevaarlijke of hebberige schepsels. Ze zijn vrolijk, wijs, vriendelijk en hulpvaardig en dragen volgens sommigen een parel met magische eigenschappen in hun baard, de zogenaamde drakenparel.

Draken zijn erg gastvrij en vrijgevig, maar dit wil niet zeggen dat het geen geduchte, mensverslindende tegenstander is voor vijanden en dieven.

Een Chinese draak heeft een paard-/kameelachtige kop, hertenhorens en een baard. Zijn lenige lichaam is volledig bedekt met schubben en zijn vier poten hebben klauwen. Vaak houdt de draak een bol of parel vast, dit staat voor de donder. De draken kunnen onzichtbaar worden en klein als een rups of zo groot dat ze alles tussen hemel en aarde vullen.

De draken worden geboren uit een ei, als waterslangen, en later evolueren ze tot echte draken.

Een Chinese draak is de god van het water en iedere poel of put heeft zijn eigen draak. De opperste drakenkoning heeft zijn paleis op de bodem van de Oostelijke Oceaan en ze beschikken over magische vermogens. Draken kunnen zich in de gedaante van mens, vis of slang vertonen en ze roven soms jonge meisjes. Net als andere fabeldieren kunnen ze eerder bedwongen worden door een list dan door geweld.

De meeste van deze draken houden zich op in rivieren, meren en andere wateren die ze laten overstromen als ze kwaad zijn. Andere brengen regen, trekken de koets van de eerste Chinese keizers of bewaken de hemel.

De draak staat bovenaan de mythische rangorde van 360 geschubde dieren. Hij hoort bij het oosten en staat symbool voor zonsopgang, lente en vruchtbaarheid. De Taoïstische draak brengt geluk en voorspoed, na de komst van het boeddhisme gaan de draken meer lijken op de naga's uit India.

Draken staan voor yang, terwijl de feniks voor yin staat, respectievelijk het mannelijke en vrouwelijke.

Enkele beroemde draken[bewerken | brontekst bewerken]

Long Wang[bewerken | brontekst bewerken]

Drakenkoningen die voor regen zorgen, de goden van rivieren, meren en zeeën. Ze vertegenwoordigen wijsheid, kracht en goedheid. Een boze Long Wang zorgt voor storm, mist en aardbevingen. Hij beschermt vissers en waterdragers, maar straft verspillers van water.

Lung[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste draak uit de Chinese legenden is Lung, keizer van de hemel. Hij heeft de hoornen van een hert, de kop van een hond, de oren van een os, de schubben van een vis, de klauwen van een arend en de poten van een tijger. Hij heeft een machtige stem en de wolken zijn ontstaan uit zijn adem.

Keizersdraak[bewerken | brontekst bewerken]

De beroemdste Chinese draak is de Keizerdraak, van wie de keizers van China zouden afstammen. De eerste Chinese keizer zou zelfs een drakenstaart hebben gehad. Een draak was in China (en ook in Japan) het symbool van de keizer.

Een keizerdraak is onder andere te herkennen aan de 5 vingers aan elke poot, waar een gewone draak er drie of vier heeft.

Keizer Yy, stichter van de Xia-dynastie zou herrezen zijn uit het lichaam van zijn vader als een gevleugelde draak.

Overige[bewerken | brontekst bewerken]

  • Andere beroemde draken zijn Chiao, de opperdraak van de aarde en de Drakenkoningen, heersers van de oceanen.
  • Hui-Neng liet een draak zo klein worden, dat hij in een rijstkommetje paste en temde hem.
  • De draak Shenron ook wel Shen-long genoemd van het fictieve verhaal Dragonball Z, is een draak die afstamt van de Chinese draak.
  • Hoewel de geluksdraak Fuchur in de film The Neverending Story wordt afgebeeld als hondachtig, komt zijn uiterlijk op afbeeldingen en beschrijvingen in het boek meer overeen met een Chinese draak.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Encyclopedie van de Oosterse mythologie, Rachel Storm
Zie de categorie Chinese dragons van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.