Jarretelle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jarretelle is onderdeel van het damesondergoed (lingerie) ter voorkoming van het afzakken van de kous. Jarretelles worden bevestigd aan een jarretellengordel die om het middel wordt gedragen, of aan een korset. De jarretelles vormen dan de verbindingen van de jarretellengordel of van het korset naar de kous. Het aantal kan per model verschillen: in de regel zijn het er 3 per been/kous, maar er zijn ook modellen met 2 of 4 jarretelles aan elke zijde.

Een bevestigingsclip om kousen aan een jarretelle vaste te maken, uit 1910

De jarretelle werd in de laatste decennia van de 20e eeuw om praktische redenen steeds minder gedragen, en werd onder invloed van ideeën over vrouwenbevrijding vooral geassocieerd met een stereotiep vrouwbeeld. De jarretelle heeft plaats gemaakt voor de eenvoudige panty en de kous met zelfophoudende of elastische kousenband.

Wel bleven de jarretelles als decoratieve lingerie gedragen worden. Aan het eind van de 20ste eeuw en het begin van de 21ste kwamen ze weer terug: Madonna zette ze in als symbool van zelfbewust sexy vrouwelijk gedrag, terwijl een ontwerpsters Marlies Dekkers de jarretelle een prominente plaats gaf in haar lingerie-ontwerpen.

IJshockey[bewerken]

Jarretellen worden ook gebruikt in ijshockey om de sokken omhoog te houden.

Externe links[bewerken]