Jazz Connection

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jazz Connection
De Nederlandse Jive & Swing Band Jazz Connection
De Nederlandse Jive & Swing Band Jazz Connection
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1990 - nu
Oorsprong Breda
Genre(s) swing
jive
jazz
Label(s) Oops Records
Manager Rob Henneveld, Yes2Jazz Agency
Leden
trompet, bugel, zang Jurgen Feskens
trombone Peter van Steen
alt- en tenorsaxofoon, klarinet Rob Henneveld
bas, zang Bart Wouters
piano Bart Maassen
drums Ad Hoendervangers
Ex-leden
drums Rene Vreugde
bas Hans de Vos
piano Menno Radema
trombone Marcel de Roy
drums Jasper van Hulten
piano Kees van Zijp
zang Jessica van Oeveren
Website
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Jazz Connection is een jazzband uit de Nederlandse stad Breda die swing, jive en jazz speelt.

Geschiedenis[bewerken]

De Band Jazz Connection is gestart op initiatief van de Bredase saxofonist en klarinettist Rob Henneveld samen met drie leden van de Bredase Hot Shower Jazz Band, zijnde Jurgen Feskens (trompet), Marcel de Roy (trombone) en Rene Vreugde (drums). De andere twee leden van het eerste uur waren bassist Hans de Vos en Menno Radema, een pianist uit Middelburg.

Een maand na de eerste repetitie op 1 april 1990, speelde de band tijdens het Bredase Jazzfestival op het nachtconcert op de Havermarkt.

Hans de Vos verliet de groep na 1 jaar en werd opgevolgd door Rens Lemaire die 1 jaar later wegging om in dienst te treden tot de band van bij Guus Meeuwis. Rens Lemaire is opgevolgd door bassist Bart Wouters, die na bijna 18 jaar nog steeds de bassist en zanger van de band is. Trombonist Marcel de Roij stapte eind 1994 uit de band en werd opgevolgd door de huidige trombonist, Peter van Steen. In de periode 1995-2003 heeft de bezetting van de band nog een paar wisselingen gekend. Kees van Zijp nam plaats achter de piano en is jaren lang een vast waarde in de band. Rene Vreugde (drums) werd wegens drukte 2 jaar lang vervangen door Jasper van Hulten (Wouter Hamel, Sensual, Abel, Eric Vloeimans) en werd uiteindelijk definitief opgevolgd door Ad Hoendervangers. Rond diezelfde tijd nam zangeres Jessica van Oeveren, die in al die jaren regelmatig met de band meezong, definitief afscheid van de band. De laatste jaren treedt de band op in een nagenoeg ongewijzigde bezetting met als zangers Bart Wouters en Jurgen Feskens. Kees van Zijp verliet de band in 2007 omdat het drukke schema van Jazz Connection niet meer te combineren was met zijn werk. Hij werd opgevolgd door het jonge talent Bart Maassen (neef van 2 bekende Bredase pianisten, Joep Peeters en Harry Kanters).

Genre[bewerken]

De muziek van Jazz Connection zich in de loop der jaren ook verder kunnen ontwikkelen, door een veranderende bezetting. Bij aanvang lag de nadruk op mainstream jazz, met dixieland, jive, latin en zelfs soulinvloeden. De band ontwikkelde in die jaren langzaam een eigen sound met soms ook eigen stukken. In de laatste 5 jaar is de muzikale nadruk steeds meer komen te liggen op de klassieke jump en jive en swing muziek. En dan met name de muziek van de Louis: Louis Prima, Louis Jordan en Louis Armstrong.

Ter ere van het 20-jarig bestaan van de band is er opnieuw in Breda een live-cd opgenomen, ditmaal met als gastzangeres Chris Peeters. Het is een eerbetoon aan Louis Prima, geboren in 1910, omdat die in 2010 herdacht en gevierd werd. Eind 2010 is de cd officieel uitgebracht en gepresenteerd tijdens een live-radio optreden bij Omroep Brabant.

De afgelopen werd opgetreden in tal van landen in Europa, Midden-Oosten en Azie. In 2013 volgde een tournee door China en Maleisie en optredens in Afrika. In 2014 volgde Zuid-Korea en voor 2015 worden Afrika en Rusland aangedaan.

De band heeft op 29 maart 2015 haar 25 jarig bestaan gebierd in "hometown" Breda met de relase van haar 6de album "Everybody Get Tother". Op deze CD staat de muziek centraal van de Honkers periode zoals Wynonie Harris, Tiny Bradshaw en Teddy Brannon.

Optredens[bewerken]

De band speelt sinds 1990 bijna elk jaar op het Breda Jazz Festival. Daarnaast speelde de band op allerlei jazzfestivals in Nederland en er werd geregeld opgetreden in België en Duitsland. Ook werd er meerdere malen door Groot-Brittannië, Polen, Zwitserland (waaronder het beroemde Ascona Jazz), Bulgarije en Denemarken getoerd. In mei 2011 speelt de band op het Dresden Dixieland Jazz Festival met 500.000-700.000 verwachte bezoekers. Eind 2013 maakte Jazz Connection een tournee door China en Maleisië. In 2014 volgde Zuid-Korea.

Albums[bewerken]

  • Saturday Night & Gloomy Sunday (1999), Sam Sam Music.
  • Riverman (2003), Oops Records.
  • A Morrison Feeling (2006), Oops Records.
  • Live in Holland (2008), Oops Records.
  • Much Too Young To Lose My Mind (2010), Oops Records.
  • Single and video clip song Good Morning Judge (2013), Oops records.
  • Everybody Get Together (2015), Oops records

Externe link[bewerken]