Naar inhoud springen

Jean-Armand du Peyrer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean-Armand du Peyrer
Portret van Jean-Armand de Treville, tot 1954, werd gehouden in het kasteel Trois-Villes
Bijnaam Tréville
Volledige naam Jean-Armand du Peyrer, graaf van Tréville
Geboren 1598
Oloron-Sainte-Marie
Overleden 8 mei 1672
Trois-Villes
Land/zijde Koninkrijk Frankrijk
Onderdeel Franse leger
Rang Kapitein-luitenant der musketiers
Slagen/oorlogen Hugenotenoorlogen:

Jean-Armand du Peyrer, graaf van Tréville (ook wel Trois-Villes) (Oloron-Sainte-Marie, 1598Trois-Villes, 8 mei 1672) was een Frans officier. Zijn vader Jean du Peyrer, die de naam Trois-Villes of Tréville introduceerde in de familie, had in 1607 de regio van Tréville opgekocht, wat hem een titel opleverde. Hierdoor mocht hij ook zitting nemen in de raad van De Vicomte de la Soule.

Jean-Armand zelf sloot zich in 1616 aan bij het Franse leger en meldde zich daarvoor in Parijs bij de Franse garde. Hij begon daar als cadet en werkte zich zo omhoog. In 1627 werd hij vermoedelijk musketier, omdat hij als zodanig aanwezig was bij het beleg van La Rochelle (1627-1628). In 1634 werd hij benoemd tot kapitein-luitenant der musketiers, een voorname positie die hem dicht bij koning Lodewijk XIII van Frankrijk bracht.

In fictie[bewerken | brontekst bewerken]

Standbeeld van Jean-Armand de Treville in Oloron.

Tréville wordt in De drie musketiers neergezet als een gardeleider van de musketiers. Net als Athos en Porthos is hij niet van aristocratische afkomst, maar van nieuwe adel. Uiteindelijk werd hij door Richelieu aan de kant geschoven als gardeleider.

Tréville had een oudere broer wiens dochter trouwde met Adrien de Sillègue, op wie het personage Athos gebaseerd is.