Jean-Armand du Peyrer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Portret van Jean-Armand de Treville, tot 1954, werd gehouden in het kasteel Trois-Villes

Jean-Armand du Peyrer, graaf van Tréville (ook wel Trois-Villes), was een Frans officier geboren te Oloron-Sainte-Marie 1598 en overleden op 8 mei 1672 in Trois-Villes. De vader van Treville, Jean du Peyrer, die de naam Trois-Villes of Tréville introduceerde in de familie, had in 1607 de regio van Tréville opgekocht, wat hem een titel opleverde. Hierdoor mocht hij ook zitting nemen in de raad van De Vicomte de la Soule.

Jean-Armand zelf sluit zich in 1616 aan bij het Franse leger en meldt zich daarvoor in Parijs bij de Franse garde. Hij begint daar als cadet en werkt zich zo omhoog. In 1627 wordt hij vermoedelijk musketier, omdat hij als zodanig aanwezig is bij het beleg van La Rochelle (1627-1628). In 1634 wordt hij benoemd tot kapitein-luitenant der musketiers, een voorname positie wat hem dicht bij koning Lodewijk XIII van Frankrijk brengt.

In fictie[bewerken]

standbeeld van Jean-Armand de Treville in Oloron.

Tréville wordt in De drie musketiers neergezet als een gardeleider van de musketiers. Net als Athos en Porthos is hij niet van aristocratische afkomst, maar van nieuwe adel. Uiteindelijk werd hij door Richelieu aan de kant geschoven als gardeleider.

Tréville had een oudere broer van wie de dochter trouwde met Adrien de Sillègue, de persoon op wie het personage Athos gebaseerd is.