Milady de Winter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Milady de Winter
Personage uit 'De drie musketiers'
Margot Grahame als Milady de Winter (1935)
Debuut Les Trois Mousquetaires (1844)
Bedacht door Alexandre Dumas
Gespeeld door zie "Film en toneel"
Persoonsinformatie
Geslacht Vrouw
Nationaliteit Frans
Beroep Spion
Relatiebanden
Kinderen Mordaunt
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Film

Milady de Winter is een fictief persoon uit de roman De drie musketiers van Alexandre Dumas. Ze hoort tot de slechteriken van het verhaal, naast kardinaal Richelieu en Rochefort. In tegenstelling tot veel personages in het verhaal is zij niet gebaseerd op een persoon die echt bestaan heeft.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Milady de Winter wordt voorgesteld als een echte femme fatale, ze heeft een bewogen leven en is vaak slecht behandeld en daardoor zeer verbitterd geraakt en belust op wraak. Dankzij haar schoonheid lukt het haar om veel mannen te verleiden en vervolgens voor haar karretje te spannen. Uiteindelijk lijkt ze rust te vinden bij Athos, een van de drie musketiers, maar als deze erachter komt dat ze talloze misdaden op haar naam heeft staan en zelfs het brandmerk van de fleur-de-lys draagt (dat werd aangebracht bij dieven en prostituees), hangt hij haar op. Hierop loopt hij weg waardoor hij niet ziet dat het touw breekt en ze de gebeurtenis overleeft.

Later biedt ze haar diensten aan bij kardinaal Richelieu, die haar inzet als spion om aan informatie te komen die de koning, Lodewijk XIII, in diskrediet moet brengen. Ook moet ze de hertog van Buckingham vermoorden, wat ze doet door haar cipier John Felton te verleiden terwijl ze in Engeland in de gevangenis zit. Terug in Frankrijk vermoordt ze de geliefde van d'Artagnan, Constance, nadat die door Rochefort ontvoerd is. Als de musketiers haar uiteindelijk te pakken krijgen, wordt ze ter dood veroordeeld en onthoofd door de beul van Rijsel. In veel filmversies ontloopt ze haar straf door zelfmoord te plegen.

In het vervolgverhaal Vingt ans après (Twintig jaar later) komt haar zoon Mordaunt ten tonele als de grote schurk van het verhaal die de dood van zijn moeder komt wreken.

Film en toneel[bewerken | brontekst bewerken]

Actrices die de rol van Milady de Winter gespeeld hebben zijn onder andere:

Opvallend is dat haar rol geheel weggelaten is uit de film The Musketeer uit 2001, waarin een personage dat sterk gebaseerd is op Rochefort alle misdaden voor zijn rekening neemt. Ook bestaat er een tekenfilm die op het verhaal is gebaseerd, Dogtanian and the Three Muskehounds, waarin bijna alle rollen door honden gespeeld worden, maar waarin Milady een kat is. De rol is op zeer diverse manieren neergezet; in een Franse miniserie uit 2005 wordt ze als heks voorgesteld, in het bezit van duivelse krachten. In de Nederlandse musical uit 2003 wekt ze juist eerder medelijden op.