Jean Schoenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jean Schoenberg
Jean Schoenberg
Persoonsinformatie
Volledige naam Johann Nicolas Schoenberg
Nationaliteit Luxemburgs
Geboortedatum 6 september 1881
Geboorteplaats Esch-sur-Alzette
Overlijdensdatum 27 december 1932
Overlijdensplaats Luxemburg-Stad
Beroep architect
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Johann Nicolas (Jean) Schoenberg (Esch-sur-Alzette, 6 september 1881Luxemburg, 27 december 1932) was een Luxemburgs architect.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Jean Schoenberg was een zoon van spoorwegbeambte Nicolas Schoenberg en Anne Catharine Tandel.[1] Hij studeerde in Stuttgart en aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel en vestigde zich als zelfstandig architect in de Luxemburgse hoofdstad. De architect had naast zijn werk diverse bestuursfuncties, hij was medeoprichter en voorzitter van de Société des Architectes Luxembourgeois, vicevoorzitter van de Cercle d'Escrime et de Gymnastique, vicevoorzitter van de Association pour l’hygiène populaire et scolaire, lid van de raad van bestuur van de Association luxembourgeoise des Ingénieurs et Industriels, lid van de examencommissie van de école d'artisans en lid van de ziekenhuiscommissie. In 1930 werd hij benoemd tot ridder in de Orde van Verdienste van Adolf van Nassau.[2]

Schoenberg overleed op 51-jarige leeftijd en werd begraven op de Cimetière Notre-Dame.[3] Hij was een zwager van schilder Corneille Lentz-Schoenburg en oom van de architect Robert Lentz.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1930: Ridder in de Orde van Verdienste van Adolf van Nassau

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pierre Gilbert (1986) La capitale et ses architectes: illustration critique de l'architecture dans la métamorphose d'une ville en un siècle. Luxemburg: Institut grand-ducal, section des arts et des lettres.