Cimetière Notre-Dame (Luxemburg)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cimetière Notre-Dame
Cimetière Notre-Dame
Plaats Limpertsberg
Ligging 49° 37′ NB, 06° 7′ OL
Gesticht in 1779-1780
Architectuur en landschap
Oppervlakte  13,9916 ha
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
De begraafplaats op de kaart van Luxemburg
Het Hinzerter kruis met op de voorgrond het beeld Le prisonnier politique

De Cimetière Notre-Dame of Nikloskierfecht is een begraafplaats in de stad Luxemburg, in het stadsdeel Limpertsberg.[1] Het is een van de veertien begraafplaatsen die worden beheerd door de Service Cimetières in de stad.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

In 1755 werd bij de Nicolaaskerk[2] een begraafplaats aangelegd, die bekendstond als Nikloskierfecht (Nicolaasbegraafplaats). In 1773 werd de jezuïetenorde door de paus opgeheven. De Nicolaasparochie nam de verlaten Jezuïetenkerk (de huidige kathedraal van Luxemburg) in het centrum van de stad als parochiekerk in gebruik. De Nicolaaskerk werd in 1779 gesloopt. In de buurt van de Chapelle Notre-Dame (Onze-Lieve-Vrouwekapel) in Glacis werd daarop een nieuwe begraafplaats aangelegd, eigenlijk een uitbreiding van een begraafplaats die daar in 1691 al bestond en oorspronkelijk bedoeld was voor terdoodveroordeelden. Hoewel de nieuwe begraafplaats officieel de naam Cimetière Notre-Dame kreeg, bleef bij de Luxemburgers de naam Nikloskierfecht in gebruik.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

  • het mausoleum voor Franse soldaten die zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog (met beeldhouwwerk van Ernest Grosber en Michel Haagen), met het graf van de Luxemburgse Onbekende Soldaat.
  • het Hinzerter kruis (1946), officieel Monument national de la résistance et de la déportation. Het kruis werd door timmerman Colabianchi, oud-gevangene, gemaakt van houten planken van het SS-Sonderlager Hinzert. Het monument herinnert aan 82 Luxemburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Hinzert-gevangenis en de Keulse Klingelpütz-gevangenis werden geëxecuteerd en zijn begraven op de Cimetière Notre-Dame. In 1969 werd bij het kruis het beeld Le prisonnier politique van oud-gevangene Lucien Wercollier geplaatst.

Hier begraven[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]