Jeanne Hachette

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Bronzen standbeeld van Jeanne Hachette in Beauvais van Gabriel-Vital Dubray (1813-1892)

Jeanne Hachette (geboren 1456), was de bijnaam van een Franse vrouw die heldhaftig optrad tijdens de belegering van Beauvais.

Toen Beauvais in 1472 door Karel de Stoute, hertog van Bourgondië, werd belegerd, zag men haar aan het hoofd van een troep vrouwen op de muur verschijnen. Zij zou de Bourgondische vlag aan een soldaat hebben ontrukt, die reeds bezig was die vlag op de muur te planten.[1] Zij vuurde door dit heldhaftig bedrijf de moed van de belegerden weer zozeer aan dat ze de vijand afsloegen.

De geschiedschrijvers zijn het niet eens over haar naam: sommigen noemen haar Jeanne Fouquet of Fourquet, bij anderen heet zij Jeanne Lainé.[2] Haar bijnaam Hachette ontving zij omdat zij tijdens het beleg was gewapend met een bijl (hache).

Noten[bewerken]

  1. Journal du siège de Beauvais: "Et n'est à oublier qu'audit assaut, pendant que les Bourguignons dressoient eschelles et montoient sur la muraille, une desdites filles de Beauvais, nommée Jeanne Fourquet, sans autres bastons ou aydes, print et arracha à l'un desdits Bourguignons l'estendard qu'il tenoit et le porta en l'église des Jacobins."
  2. Antoine Loysel: "Une fille de la ville, nommée Jeanne Laisné, dite Fourquet, fut affranchie de toutes impositions."

Referenties[bewerken]

  • art. Hachette (Jeanne), in S. de Bruin, Geographisch-historisch woordenboek. Deel 2: H-Z, Leiden, 1869, p. 4.
  • A. Tranchant - Jules Ladimir, Les Femmes militaires de la France, Parijs, 1866, pp. 150-156.