Jeroen Bosch College

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jeroen Bosch College
Jeroen Bosch College
Algemeen
Locatie Den Bosch
Opgericht 1 augustus 1973
Type vmbo, havo, vwo
Denominatie katholiek
Bevoegd gezag Ons Middelbaar Onderwijs
Personen
Rector Marjo van IJzendoorn
Overig
Afkorting JBC
Website https://www.jbc.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Het Jeroen Bosch College (JBC) was een scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs in de Nederlandse stad Den Bosch. Op het Jeroen Bosch College werd lesgegeven aan zo'n 1000 leerlingen op vwo, havo en vmbo-t niveau. De school bood tevens Technasium en Tweetalig onderwijs aan op havo- en vwoniveau. Op de mavo was er het vak Technologie en Toepassing. De scholengemeenschap was gevestigd aan de Rompertsebaan in Noord-Den Bosch in de wijk De Slagen. Het JBC was onderdeel van de vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jeroen Bosch College was van oorsprong een rooms-katholieke school. In 1918 werd het Sint-Janslyceum gevormd door een fusie tussen het oude Sint-Janslyceum (jongensschool) en het Marialyceum (meisjesschool). In 1973, na een fusie met de Ignatiusmavo, splitste het oude Marialyceum hier weer af van het Sint-Janslyceum om als het zelfstandige Jeroen Bosch College de deuren te openen. De school was vernoemd naar Jheronimus Bosch, een beroemde Bossche schilder uit de 15e eeuw.

In 1974 werd het nieuwe pand aan de Rompertsebaan betrokken. In 1994 werd dit schoolgebouw uitgebreid door de bouw van het technieklokaal en in 1999 volgende een uitgebreide interne verbouwing om het open leercentrum te realiseren. Sinds 2012 beschikte het Jeroen Bosch ook over een aparte ruimte voor het technasium.

Het Jeroen Bosch College hield per ingang van schooljaar 2022-2023 op te bestaan. De leerlingen van de school gingen over naar het Rodenborch-College.[1]

Extra[bewerken | brontekst bewerken]

Comedian, onder andere één van de Sluipschutters, Jochen Otten gaf ooit Nederlandse les op het Jeroen Bosch College.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]