Jersey (runderras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Een Jersey-koe

Jersey is een klein koeienras.

Uiterlijk[bewerken]

Ze zijn van roomwit tot bijna zwart. Ze bereiken een schofthoogte van 120-127 centimeter. Stieren bereiken een gewicht van 700 kilogram waarentegen koeien maar 350 tot 400 kilogram wegen.

Geschiedenis[bewerken]

De Jersey stamt oorspronkelijk af van het Britse kanaaleiland Jersey. Door een importverbod kon dit ras zich zonder infok van andere rassen ontwikkelen. In 1866 ontstond het eerste stamboek. Later werden zij geëxporteerd naar Engeland, Denemarken, Australië en in Nieuw-Zeeland.

Gebruiksdoel[bewerken]

De Jersey is een zuiver melkras. Zij geven ongeveer 6500 kilogram melk per jaar met een vetgehalte van 6% en een eiwitgehalte van 4,2%. Omwille van het hoge vet- en eiwitgehalte houden sommige boeren enkele Jerseys in hun kudde om het vet- en eiwitgehalte van de bedrijfsmelk te verhogen. Tegenwoordig wordt er van de melk ook kaas gemaakt, deze Jersey kaas heeft het model van een Gouda kaas maar heeft een vetgehalte van 50+.

Algemeen[bewerken]

Jerseykoeien komen oorspronkelijk van het eiland Jersey, een eilandje tussen Frankrijk en Engeland. Jerseys zijn vrij kleine eenkleurige grijs-bruine koeien en zijn rustig van nature. Hun melk is zeer rijk aan botervet en is dus bijzonder geschikt voor boterproductie. Het is het meest verspreide melkras in de wereld. De dieren zijn klein (gewicht volwassen koe ca. 400–450 kg). De melkgift is gemiddeld ca. 6000–7500 kg per jaar met 5–6% vet. Het ras wordt in vele landen voor kruisingen gebruikt ter opvoering van het vetgehalte van de melk. Voor de vleesproductie heeft dit ras weinig waarde.