Jersey (runderras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kudde Jersey-koeien in County Durham, Engeland

Jersey is een koeienras dat is ontstaan op het Britse Kanaaleiland Jersey.

Het rund is eenkleurig grijs-bruin. De schofthoogte is 120-127 centimeter. Stieren bereiken een gewicht van 700 kilogram, terwijl de koeien 400-450 kilogram wegen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Door een importverbod kon het ras op het eiland zich zonder infok van andere rassen ontwikkelen. Het eerste stamboek ontstond in 1866. Later werden dieren geëxporteerd naar onder andere het vaste land van Engeland, Denemarken, Australië en Nieuw-Zeeland. Het is het meest verspreide melkras ter wereld. De melk is rijk aan melkvet en werd daarom traditioneel veel gebruikt voor boterproductie. Het ras wordt veel met andere melkveerassen gekruist ter verhoging van het vetgehalte van de melk.

Gebruiksdoel[bewerken | brontekst bewerken]

De Jersey is een zuiver melkras. Zij geven ongeveer 6000–7500 kilogram melk per jaar met een vetgehalte van 5-6% en een eiwitgehalte van 4,2%. Vanwege het hoge vet- en eiwitgehalte houden sommige boeren enkele Jerseys op hun bedrijf om het gemiddelde vet- en eiwitgehalte van hun kudde te verhogen. Van de melk worden ook kazen gemaakt: deze hebben het model van een Goudse kaas en een vetgehalte van 50+. Voor de vleesproductie heeft het ras weinig waarde.

Zie de categorie Jersey cattle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.