Jeugdfonds Sport & Cultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Jeugdfonds Sport & Cultuur is een CBF-gekeurde stichting, die zich inzet om kinderen te ondersteunen die, door het ontbreken van financiële middelen bij de ouders, niet bij een sportvereniging kunnen sporten of lessen op cultureel gebied kunnen volgen. De stichting is voortgekomen uit een fusie tussen het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds, die per 1 april 2018 samen verder zijn gegaan als het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen.

Ambassadeurs[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende ambassadeurs van het Jeugdfonds Sport & Cultuur zijn o.a. singer songwriter Sanne Hans (Miss Montreal), voetbalster Shanice van de Sanden, oud schaatskampioen Erben Wennemars, turnkampioene Sanne Wevers, fietsster Marianne Vos, Olympisch atleet Sifan Hassan, wereldkampioen Groundmoves Nasser el Jackson, kickbokser Remy Bonjasky en musicalster Brigitte Heitzer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jeugdsportfonds is in 1999 opgericht door Harrie Postma. Als gezinsvoogd was hij betrokken bij de hulpverlening aan een 12-jarige jongen in de Bijlmer, die zwaar was getraumatiseerd door de Bijlmerramp in 1992. Bekende therapieën hadden weinig effect. Postma zag dat de jongen graag wilde voetballen, en zorgde ervoor dat de jongen lid kon worden van een voetbalvereniging. Hij zag hoe de jongen opknapte en daarmee was de basis gelegd voor het Jeugdsportfonds.

Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds zijn op 1 april 2018 gefuseerd tot het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Er zijn inmiddels lokale fondsen in honderden gemeenten in alle provincies. Het centrale kantoor is in Amsterdam. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt jaarlijks zo'n 80.000 kinderen lid te worden van een sportclub of iets aan muziek, dans, theater of beeldende kunst te doen.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jeugdfonds betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten of iets creatiefs te doen. Aanvragen voor een bijdrage worden gedaan door een intermediair: bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener. De contributie / het lesgeld wordt direct aan de sportclub of culturele instelling betaald. Het Jeugdfonds ontvangt bijdragen uit zowel het publieke domein (subsidies) als private gelden van bedrijven en particulieren. Via het Actieplatform van het Jeugdfonds kan iedereen die geld wil inzamelen een actie starten. Sinds september 2021 is het voor ouders gemakkelijker een aanvraag te doen via Kies een club.

Het Jeugdfonds maakt deel uit van het samenwerkingsverband Sam& waar de Stichting Leergeld, Kinderhulp, Volwassenenfonds Sport & Cultuur, het Jeugdeducatiefonds en Jarige Job deel van uitmaken.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur heeft een Raad van Toezicht die bestaat uit personen die vanuit verschillende achtergronden hun kennis en expertise beschikbaar stellen. Zij delen de maatschappelijke betrokkenheid voor jeugd, sport en cultuur. Zij hebben tot taak het toezicht houden op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de stichting alsmede het uitoefenen van die taken en bevoegdheden die in de statuten aan de Raad van Toezicht zijn opgedragen of toegekend.

Raad van Toezicht Jeugdfonds Sport & Cultuur:

  • Tom van ’t Hek – voorzitter
  • Christa Compas
  • Maarten Divendal
  • Brian Hirman
  • Wieteke van de Kamp
  • Rutger van Hilst
  • Marthe de Vet

Directeur: Monique Maks (tot 1 januari 2023)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]