Jeugdfonds Sport & Cultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Jeugdsportfonds)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Jeugdfonds Sport & Cultuur is een CBF-gekeurde stichting, die zich inzet om kinderen te ondersteunen die, door het ontbreken van financiële middelen bij de ouders, niet bij een sportvereniging kunnen sporten of lessen op cultureel gebied kunnen volgen. De stichting is voortgekomen uit een fusie tussen het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds, die per 1 april 2018 samen verder zijn gegaan als het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen.

JFSC 01 PMSC.pdf


Ambassadeurs[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende ambassadeurs van het Jeugdfonds Sport & Cultuur zijn o.a. Bert van Marwijk, oud bondscoach van het Nederlands voetbalelftal, singer songwriter Sanne Hans (Miss Montreal), voetbalster Shanice van de Sanden, oud schaatskampioen Erben Wennemars, turnkampioene Sanne Wevers, fietsster Marianne Vos en Olympisch atleet Sifan Hassan.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jeugdsportfonds is in 1999 opgericht door Harrie Postma. Als gezinsvoogd was hij betrokken bij de hulpverlening aan een 12-jarige jongen in de Bijlmer, die zwaar was getraumatiseerd door de Bijlmerramp in 1992. Bekende therapieën hadden weinig effect. Postma zag dat de jongen graag wilde voetballen, en zorgde ervoor dat de jongen lid kon worden van een voetbalvereniging. Hij zag hoe de jongen opknapte en daarmee was de basis gelegd voor het Jeugdsportfonds.

Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds zijn op 1 april 2018 gefuseerd tot het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Er zijn inmiddels lokale fondsen in honderden gemeenten in heel Nederland. Het centrale kantoor is in Amsterdam. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt jaarlijks zo'n 80.000 kinderen lid te worden van een sportclub of iets aan muziek, dans, theater of beeldende kunst te doen.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie / het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen. Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Aanvragen voor een bijdrage worden gedaan door een intermediair: bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener. De contributie / het lesgeld wordt direct aan de sportclub of culturele instelling betaald.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]