Jindřich Svoboda (piloot)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Grafsteen van Jindřich Svoboda op begraafplaats 'Vredehof' te Tilburg.
Voetbrug te Třebíč vernoemd naar Svoboda.

Jindřich Svoboda (niet te verwarren met R.S. Svoboda) (Třebíč, 23 mei, 1917Tilburg, 17 januari, 1942) was een Tsjechisch kolonel en gezagvoerder van de bommenwerper van het 311e squadron van de RAF. Dit Tsjechische Squadron had als thuisbasis Wretham-Hall in Engeland.

Biografie[bewerken]

Svoboda werd geboren op 23 mei 1917 in de Tsjechische plaats Třebíč, later woonde hij met zijn familie in het plaatsje Zámostí. Svoboda was een toegewijd lid van de scouts en kreeg hier zijn bijnaam Het Paard. In 1936 ging hij studeren aan de luchtvaartschool in Prostějov. Svoboda ging vrijwillig bij de luchtmacht toen Tsjecho-Slowakije werd bedreigd ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Op 24 januari 1940 ging Svoboda naar Slowakije en van daaruit week hij uit naar: Hongarije, Joegoslavië, Griekenland, Turkije, Syrië en Noord-Afrika naar Frankrijk en ten slotte naar het Verenigd Koninkrijk. Alwaar hij werd getraind tot bommenwerperpiloot. Hij volbracht 24 gevechtsvluchten waarvan hij er 16 leidde als gezagvoerder.

Crash[bewerken]

Zijn laatste vlucht was met een Vickers Wellington met als doel de stad Emden in Noord-Duitsland. Samen met Jaromír Brož, Rudolf Mašek, Karel Batelka, Zdenek Sichrovský en Josef Šnajdr. Uit het journaal van de luchtbeschermingsdienst boven op het Paleis-Raadhuis werden ze op 17 januari 1942 om 22:30, boven Tilburg neergehaald en stortten neer ter hoogte van de Zandstraat. Svoboda, Brož en Mašek kwamen om door de crash en liggen naast Svoboda begraven op de militaire sectie van begraafplaats Vredehof in Tilburg. Batelka, Sichrovský en Šnajdr werden krijgsgevangen van de Duitsers.

Jindřich Svoboda is gestorven op 25-jarige leeftijd.

Trivia[bewerken]

  • De scoutvereniging van Třebíč is naar Svoboda vernoemd, evenals in 2003 een voetbrug in deze plaats. In 2006 is een herdenkingsplaquette onthuld aan het gemeentehuis van Třebíč, ter herinnering aan de slachtoffers van de RAF die zijn geboren in Třebíč.