Jivya Soma Mashe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Jivya Soma Mashe
Mashe, 2009
Mashe, 2009
Persoonsgegevens
Geboren Dhamangaon (Talasari, Thane), 1934
Geboorteland Maharashtra, India
Nationaliteit Indiaas
Beroep(en) Kunstenaar
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Warli (primitieve kunst)
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jivya Soma Mashe (Dhamangaon (Talasari, Thane), 1934) is een Indiaas kunstenaar uit Maharashtra.

Levensloop[bewerken]

Op een leeftijd van zeven jaar verloor hij zijn moeder. Dit betekende voor hem zo'n grote shock, dat hij spontaan enkele jaren stopte met praten en alleen nog communiceerde door tekeningen in het stof te maken. Op zijn elfde vertrok Mashe naar de plaats Kalambipada, bij Dahanu, waar hij sindsdien heeft gewoond en gewerkt. Op een gegeven moment is hij weer begonnen met praten.

In de jaren zeventig werd de schilderkunst Warli enkel gebruikt als religieus kunsttype. Dit is een schilderkunst die tot de primitieve kunst wordt gerekend. Mashe gaf hier een draai aan door ermee te schilderen zonder er een religieus ritueel aan te verbinden.

Hij viel hierdoor op, eerst nationaal inclusief bij bekende politici als Jawaharlal Nehru en Indira Gandhi, en later internationaal met een expositie in bijvoorbeeld het Magiciens de la terre in het Centre Georges Pompidou in 1989. Hij werd daarmee een voorloper in de niet-religieuze Warli-kunst die opgevolgd werd door andere schilders, maar ook zijn bijvoorbeeld zijn beide zoons, Sadashiv en Balu, in zijn voetsporen gevolgd.

Erkenning[bewerken]

Externe link[bewerken]