JoJo's Bizarre Adventure (manga)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
JoJo's Bizarre Adventure
ジョジョの奇妙な冒険
(JoJo no Kimyo na Boken)
Doelgroep Seinen
Genre Avontuur, Bovennatuurlijk, Fantasy
Manga: JoJo's Bizarre Adventure
Mangaka Hirohiko Araki
Uitgever Shueisha
Publicatie in Weekly Shōnen Jump (1987-2004)
Ultra Jump (2005-heden)
Originele publicatie 1 januari 1987 – lopend
Delen 122

JoJo's Bizarre Adventure (ジョジョの奇妙な冒険, JoJo no Kimyo na Boken) is een Japanse manga geschreven en getekend door Hirohiko Araki. Oorspronkelijk werd de reeks uitgegeven in Weekly Shōnen Jump (1987-2004). Vanaf 2005 loopt hij in het seinen tijdschrift Ultra Jump. JoJo's Bizarre Adventure is momenteel Shueisha's tweede langstlopende mangareeks. De serie bedraagt reeds 122 tankōbon.

Een zesdelige OVA gebaseerd op de derde verhaallijn van de reeks werd door studio A.P.P.P. gemaakt tussen 1993 en 1994. Een nieuwe zevendelige reeks volgde in 2000-2002. A.P.P.P. produceerde ook een langspeelfilm die de eerste verhaallijn van de manga overloopt in 2007. In 2012 verzorgde David Production een anime van 26 afleveringen. Hij werd uitgezonden op Tokyo MX en beslaat de eerste twee verhaallijnen van de manga. Een tweede seizoen van 48 afleveringen volgde in 2014-2015. Deze besloeg de derde verhaallijn. Nieuwe seizoenen volgden in 2016 en 2018.

Er gingen reeds meer dan 100 miljoen volumes van JoJo's Bizarre Adventure over de toonbank. Hierdoor is het een van de best verkopende manga tot nog toe. Het verhaal inspireerde verschillende romans, computerspellen, actiefiguren, juwelen en zelfs snacks.

In 2012 vonden er verscheidene kunsttentoonstellingen plaats in Japan ter gelegenheid van het 25ste jubileum van JoJo's Bizarre Adventure.[1][2] Ultra Jump bracht toen ook een boekje getiteld 25 Years With JoJo uit met boodschappen en tekeningen van bekende mangaka.[3] Het computerspel All Star Battle werd eveneens voor deze gelegenheid uitgegeven. Om dit spel te promoten, reed er van 29 augustus tot 9 september 2013 een JoJo-trein op de Yamanote-lijn te Tokio.[4]

Verhaal[bewerken]

JoJo's Bizarre Adventure gaat over de Joestar-familie. De leden van deze familie zijn voorbestemd om te vechten tegen bovennatuurlijke vijanden. Hiervoor gebruiken ze unieke krachten. De manga is opgedeeld in acht delen. Elk volgt een andere verhaallijn, waarin steeds een lid van de Joestar-familie aan bod komt. Elk familielid heeft een naam die kan ingekort worden tot "JoJo". De eerste zes verhaallijnen vinden plaats in dezelfde wereld. Deel zeven en acht volgen een alternatieve realiteit.

  • Deel 1: Phantom Blood (ファントムブラッド)
  • Deel 2: Battle Tendency (戦闘潮流)
  • Deel 3: Stardust Crusaders (スターダストクルセイダース)
  • Deel 4: Diamond Is Unbreakable (ダイヤモンドは砕けない)
  • Deel 5: Golden Wind (黄金の風)
  • Deel 6: Stone Ocean (ストーンオーシャン)
  • Deel 7: Steel Ball Run (スティール・ボール・ラン)
  • Deel 8: JoJolion (ジョジョリオン)

Bronvermelding[bewerken]