Seinen (genre)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Onderdeel van een serie over
Anime en Manga

Anime eye.svg

Anime

Geschiedenis van Anime · Industrie · Internationale markt · Regisseurs · Original net animation · Original video animation · Fansub · Fandub · Bedrijven

Manga

Geschiedenis van Manga · Industrie · Internationale markt · Mangaka (lijst) · Dojinshi · Scanlatie · Uitgeverijen

Algemeen

Omake · Terminologie · Iconografie

Demografische groepen

Kodomo · Shonen · Shojo · Seinen · Josei

Genres

Bara · Harem · Hentai · Maho shojo · Mecha · Yaoi · Yuri

Fandom

Conventies (lijst) · Clubs · Cosplay · Anime Music Video · Otaku · Yaoi fandom

Seinen (青年, letterlijk 'jonge man') is een Japans woord dat als genrenaam wordt gebruikt voor een vorm van manga en anime die zich voornamelijk richt op jonge volwassen mannen.[1] Seinen bevat doorgaans één of meerdere van de volgende elementen:

  • een complexe verhaallijn, variërend van licht surrealistisch of slice of life tot zeer depressief
  • personages die diepgaand van karakter zijn (zogenaamd meerlagige karakters)
  • realistisch uitgebeelde emoties
  • humor met soms een dubbele lading
  • soms een divers gehalte aan fanservice.

Anders dan bij Shonen ligt de nadruk in Seinen niet op actie en avontuur, hoewel dit wel voorkomende elementen kunnen zijn. Ook gaat het er van uit dat diens lezer kanji kunnen lezen zonder furigana. Het vrouwelijke equivalent van Seinen-manga is Josei-manga.

Geschiedenis[bewerken]

Een van de vroegste mangatijdschriften in Japan was voor Seinen manga. Weekly Manga Times werd voor het eerst uitgebracht in 1956. Het beoogde een publiek bestaande uit mannen van middelbare leeftijd en publiceerde erotische fictie en yakuza verhalen. In 1959 verschenen de eerste shonen magazines: Weekly Shonen Magazine en Weekly Shonen Sunday. In 1967 volgde het eerste tijdschrift voor magazines voor jonge mannen: Weekly Manga Action. Dit magazine publiceerde hitreeksen als Lupin III, Lone Wolf and Cub en Crayon Shin-chan. Big Comic volgde in 1968 en Big Comic Original kwam er in 1972. In 1979 kwam uitgeverij Shueisha op de proppen met het Seinen magazine Weekly Young Jump.

Voorbeelden van Seinen-series[bewerken]

Net als bij Shonen zijn verschillende Seinen-manga's ook als anime-versie uitgebracht. Omdat Seinen-manga vrij heftig kan zijn, wordt de daarop gebaseerde anime soms zodanig aangepast dat die geschikt is voor een breder publiek. Voorbeelden van Seinen-manga en anime zijn

Bronvermelding[bewerken]