Animeconventie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Onderdeel van een serie over
Anime en Manga

Anime eye.svg

Anime

Geschiedenis van Anime · Industrie · Internationale markt · Regisseurs · Original Net Animation · Original Video Animation · Fansub · Fandub · Bedrijven

Manga

Geschiedenis van Manga · Industrie · Internationale markt · Mangaka (lijst) · Dojinshi · Scanlatie · Uitgeverijen

Algemeen

Omake · Terminologie · Iconografie

Demografische groepen

Kodomo · Shonen · Shojo · Seinen · Josei

Genres

Ecchi · Harem · Hentai · Maho shojo · Mecha · Yaoi · Yuri

Fandom

Conventies (lijst) · Clubs · Cosplay · Anime Music Video · Otaku · Yaoi fandom

Een animeconventie is een bijeenkomst waar liefhebbers van Japanse animatie en strips bijeenkomen op een locatie waar verschillende evenementen zijn georganiseerd gerelateerd aan anime (Japans kort voor "animation") en manga (Japanse strips). De grootste echte animeconventie is de AnimeExpo in de Verenigde Staten (Anaheim, Californië), met zo'n 80000 bezoekers in 3 dagen. Velen denken dat de Comiket in Tokio, Japan, de grootste animeconventie is (met bijna een half miljoen bezoekers in 3 dagen) maar de Comiket is eigenlijk een dojinshi-cirkel-bijeenkomst (Comiket is een verbastering van "Comic Market").

Geschiedenis in Nederland[bewerken]

Nederland heeft relatief weinig en qua bezoekersaantallen kleine animeconventies. De eerste Nederlandse conventie was de Famicon in Papendrecht, waar in 1995 32 mensen op af kwamen. In 1999 begon in Rotterdam de eerste animeconventie die een beetje lijkt op de animeconventies in Nederland op dit moment. De Anime '99-conventie (de eerste keer dat de 'AnimeCon' in Nederland werd georganiseerd) trok 208 bezoekers, en had buitenlandse gastbezoeken van onder andere studiomedewerkers uit Japan. De AnimeCon heeft vanaf 1999 elk jaar plaatsgevonden. De meest recente editie (2015) haalde rond de 6500 bezoekers.

In 2003 begon de Abunai!-conventie in Enschede op de campus van de Universiteit Twente met 180 bezoekers. In 2010 voor het eerst gevestigd in Veldhoven in het NH-Koningshofhotel. Met meer dan 4500 bezoekers is Abunai! op dit moment de een na grootste Animeconventie van Nederland.

In 2007 werd Chibicon opgezet, de derde Nederlandse conventie, met 600 verkochte kaarten. Chibicon duurde één dag, waar AnimeCon en Abunai! drie dagen duren. De editie van Chibicon in 2010 werd ook gelijk de laatste. Dit wegens meningsverschillen in de organisatie.

Evenementen[bewerken]

Tijdens een animeconventie zijn vaak meerdere dingen te doen. In Nederland gaan animeconventies vaak niet alleen over anime en manga, maar wordt er ook aandacht besteed aan de Japanse cultuur.

Internationaal karakter[bewerken]

Nederlandse conventies zijn over het algemeen internationaal gericht. Dit houdt in dat de voertaal tijdens evenementen vaak Engels is. Ook zijn de meeste anime die worden vertoond Engels ondertiteld, omdat dichtbijgelegen landen (Duitsland, België en Frankrijk) vaak ook in redelijke aantallen vertegenwoordigd zijn op Nederlandse conventies. Anime en manga zijn met name in Duitsland en Frankrijk een stuk populairder.

Jaarlijkse conventies in Nederland[bewerken]

Jaarlijkse conventies in België[bewerken]