Joanna Briggs Instituut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.
Opgegeven reden: Dit artikel is niet neutraal geschreven.


Joanna Briggs Instituut
Geschiedenis
Opgericht 1996
Hoofdkantoor Adelaide
Media
Website https://jbi.global/

Het Joanna Briggs Instituut (JBI) is een internationale onderzoeksorganisatie in de gezondheidssector die zich beijvert voor het gebruik van de best bestaande bewijzen voor geïnformeerde besluitvormingen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

JBI is een internationale organisatie voor wetenschappelijk onderzoek met het hoofdkantoor in Adelaide, Australië. Het zet zich in voor de ontwikkeling en verspreiding van op bewijs gebaseerde informatie, software en educatie in de gezondheidszorg. JBI werkt samen met universiteiten en ziekenhuizen over de hele wereld in de JBI Collaboration.

Sinds de oprichting in 1996 is JBI uitgegroeid van een groep met zeven centra naar een uitgebreid netwerk van bijna negentig samenwerkende centra in meer dan dertig landen.

Globale samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

De JBI Collaboratie wil de kwaliteit van zorg over de hele wereld verbeteren door het samenbrengen van wetenschappelijke literatuur van hoge kwaliteit, maar ook door het verspreiden van de resultaten en het helpen van het effectief implementeren in de praktijk. Daartoe ontwikkelde JBI het Evidence-based healthcare model[1] en het JBI implementation Framework.[2]

JBI Belgium[bewerken | brontekst bewerken]

In België is het Joanna Briggs Instituut vertegenwoordigd onder de naam JBI Belgium: A JBI Affiliated Group. JBI Belgium is lid van Cebam. Binnen Cebam heeft JBI Belgium een drieledige taak:

  • Het maken en ondersteunen van systematische reviews van kwalitatief onderzoek
  • Het geven van cursussen rond systematische reviews van kwalitatief onderzoek
  • Het ondersteunen van implementatieprojecten aan de hand van het JBI Implementation Framework.

Evidence-based Bronnen van JBI[bewerken | brontekst bewerken]

De databank van richtlijnen van JBI worden geaccrediteerd door het Center voor Evidence-Based Medicine te Leuven (België). Hierdoor worden ze bruikbaar door de verschillende paramedische beroepsgroepen in België.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]