Johan van Beethoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johan van Beethoven
Johan van Beethoven
Algemene informatie
Geboren 1740Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats BonnBewerken op Wikidata
Overleden 18 december 1792Bewerken op Wikidata
Overlijdensplaats BonnBewerken op Wikidata
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johan van Beethoven (Bonn, eind 1739 of begin 1740 – aldaar, 18 december 1792) was tenorzanger en de vader van Ludwig van Beethoven.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Johan werd geboren in 1740 als zoon van Lodewyk van Beethoven uit Mechelen (1712-1773) en Maria Josepha Poll uit Bonn (1714-1775). Vader Lodewyk was in 1733 naar Duitsland uitgeweken op uitnodiging van aartsbisschop en keurvorst Clemens August I van Beieren. Hij trouwde er en kreeg drie kinderen, van wie alleen Johan in leven bleef. Johans moeder was alcoholiste en hij schijnt deze verslaving van haar te hebben geërfd.

Johan huwde in 1767 met Magdalena Keverich. Uit dit huwelijk kwamen acht[bron?] kinderen, van wie er drie in leven bleven. De tweede was Ludwig van Beethoven.

Op 17 juli 1787 stierf zijn vrouw aan tuberculose. Na de dood van zijn vrouw raakte hij nog meer aan drank verslaafd. In 1789 werd hij onder curatele gesteld.

In 2023 kwam bij het genoomonderzoek op haarlokken van Ludwig van Beethoven aan het licht dat er een koekoekskind in de stamlijn van Beethoven aanwezig was. Uit de bijdrage van professor Maarten Larmuseau bleek dat de componist genetisch niet verwant is met alle andere Vlaamse Van Beethovens[1]. Nochtans was die verwantschap op papier wel gevonden via de stamvader Aert van Beethoven uit Kampenhout. Waarschijnlijk betekent dit dat Johan geen biologisch kind was van Lodewijk, zoals Jan Cayers reeds in zijn biografie had gesuggereerd[2]. Al kan er op basis van het genetisch genealogisch onderzoek niet met zekerheid gezegd worden in welke generatie de buitenechtelijke verwekking plaatsvond[3].

Zie de categorie Johann van Beethoven van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.