Johan Ernst van Saksen-Saalfeld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johan Ernst van Saksen-Saalfeld
1658-1729
Johannernstsaalfeld.jpg
Hertog van Saksen-Gotha
samen met Frederik, Albrecht, Bernhard I, Hendrik, Christiaan en Ernst II
Periode 1675-1680
Voorganger Ernst I
Opvolger Verdeling van Saksen-Gotha
Hertog van Saksen-Saalfeld
Periode 1680-1729
Voorganger Verdeling van Saksen-Gotha
Opvolger Christiaan Ernst en Frans Jozias
Vader Ernst I van Saksen-Gotha
Moeder Elisabeth Sophia van Saksen-Altenburg

Johan Ernst van Saksen-Saalfeld (Gotha, 22 augustus 1658 - Saalfeld, 17 december 1729) was van 1575 samen met zijn zes broers hertog van Saksen-Gotha en na de verdeling van Saksen-Gotha in 1680 tot aan zijn dood hertog van Saksen-Saalfeld. Hij behoorde tot de Ernestijnse linie van het huis Wettin.

Levensloop[bewerken]

Johan Ernst was de jongste zoon van hertog Ernst I van Saksen-Gotha en diens echtgenote Elisabeth Sophia, dochter van hertog Johan Filips van Saksen-Altenburg. In 1677 nam hij in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden deel aan de veldtocht tegen Frankrijk.

Na het overlijden van zijn vader in 1675 regeerde Johan Ernst samen met zijn zes broers over het Saksen-Gotha. In 1680 verdeelden de broers Saksen-Gotha-Altenburg, waarbij Johan Ernst het kleine hertogdom Saksen-Saalfeld kreeg. Ook kreeg hij van zijn oudste broer Frederik I van Saksen-Gotha-Altenburg een jaarlijkse rente toegewezen. Omdat Johan Ernst en zijn broer Ernst van Saksen-Hildburghausen zich bij de deling erg benadeeld voelden, protesteerden ze tegen de landsverdeling. Dit leidde tot een broedertwist, die nog verergerde nadat zijn broers Albrecht van Saksen-Coburg, Hendrik van Saksen-Römhild en Christiaan van Saksen-Eisenberg zonder erfgenamen stierven. Er ontstond een successieoorlog tussen de vier overige broers en hun nakomelingen, die uiteindelijk in 1735 zou opgelost worden, zes jaar na het overlijden van Johan Ernst. Om zijn aanspraken op het hertogdom Saksen-Coburg door te drukken moest Johan Ernst het voornamelijk opnemen tegen zijn broer Bernhard I van Saksen-Meiningen.

In 1680 liet hij het door zijn broer Albrecht aangelegde residentieslot in Saalfeld verder ombouwen en in 1691 betrok Johan Ernst het slot. In vergelijking met zijn broers was Johan Ernst veel minder spilzuchtig; hij bevorderde de bergbouw en stichtte een munthuis. In 1719 bood August II van Polen, eveneens keurvorst van Saksen, hem de functie van administrator van Keursaksen aan, maar Johan Ernst weigerde. In december 1729 stierf hij op 71-jarige leeftijd.

Huwelijken en nakomelingen[bewerken]

Op 18 februari 1680 huwde Johan Ernst met Sophia Hedwig (1660-1686), dochter van hertog Christiaan I van Saksen-Merseburg. Ze kregen drie kinderen:

Op 2 december 1690 huwde hij met zijn tweede echtgenote Charlotte Johanna (1664-1699), dochter van graaf Jozias van Waldeck-Wildungen. Ze kregen zeven kinderen: