Johann Gottfried Schicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johann Gottfried Schicht

Johann Gottfried Schicht (Reichenau (Sachsen), 29 september 1753Leipzig, 16 februari 1823) was een Duitse componist, dirigent van het Gewandhausorkest en Thomascantor.

Leven[bewerken]

Schicht studeerde vanaf 1776 rechten te Leipzig. Hij werkte als begeleidend violist in de concerten die Hiller ingesteld had (Großes Concert), later speelde hij ook mee in het overleg. In het 1785 nam hij de functie over van dirigent van het Gewandhausorkest.

Een jaar later trouwde hij met Constanza Alessandra Oktavia Valdesturia, die drie jaar later al overleed. Henriette Wilhelmine was het enige kind uit het huwelijk dat niet jong stierf. Johann Gottfried Schicht was bovendien muziekdirecteur van de Nieuwe kerk en stichtte in 1802 de Leipzigse Singakademie.

De functie van dirigent van het Gewandhausorkest hield hij tot 1810. Daarna was hij Thomascantor tot zijn dood in 1823. Componist Carl Gottlieb Hering was een van zijn leerlingen.

Werk[bewerken]

Als zijn belangrijkste werk geldt het grote koraalboek uit 1819. Daarnaast schreef hij missen; motetten, cantates, een muzikale zetting van Psalm 200; vier Te Deums en een pianoconcert, een sonate en een capriccio.

Externe link[bewerken]