Johann Sebastian Müller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Johann Sebastian Müller (John Miller)
Zelfportret gereproduceerd door C.F. Maillet
Volledige naam Johann Sebastian Müller
Geboren 1715
Overleden c. 1792
Geboorteland Rijksstad Neurenberg in Duitsland
Standaardafkorting J.S.Muell.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Johann Sebastian Müller (John Miller) aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Johann Sebastian Müller (later: John Miller) (Rijksstad Neurenberg in Duitsland, 1715 – Engeland, ca. 1792) was een Duits-Britse illustrator en botanicus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Johann Sebastian Müller was een Duitse graficus en plantkundige. Hij werd geboren in Neurenberg en werd daar opgeleid door de Duitse graveur, kunsthandelaar en uitgever Johann Christoph Weigel. In 1744 emigreerde hij naar Engeland samen met zijn broer Tobias. Tot 1760 signeerde hij zijn werk met J.S. Müller of J.S. Miller, daarna gebruikte hij: John Miller. Hij werkte samen met Philip Miller die verbonden was aan de Chelsea Physic Garden. Zijn oeuvre bestaat uit het de 20-delige serie Illustratio Systematis Sexualis Linnaei, ilustraties van planten volgens de indeling van het plantenrijk van Carl Linnaeus gebruik makend van seksuele kenmerken. Hiermee propageerde hij het werk van Linnaeus voor het Engelse lezerspubliek. Hij werkte ook mee aan de Botanical Tables Containing the Families of British Plants uitgegeven in 1785 samen met John Stuart. John Stuart was naast politicus ook botanicus en besteedde na zijn pensionering hier zijn tijd aan. Daarnaast schilderde John Miller landschappen die hij tussen 1762 en 1788 exposeerde bij de Society of Arts en de Royal Academy.

Hij had 27 kinderen uit twee huwelijken. Twee van zijn zonen, John Frederick Miller en James Miller werden ook bekende illustratoren.


Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]