Naar inhoud springen

Johannes Nepomukkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johannes Nepomukkerk
Vooraanzicht van de kerk.
Plaats Woudrichem
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Johannes Nepomucenus
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 0′ OL
Gebouwd in 1838
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39587
Architectuur
Architect(en) J. de Kroon
Stijlperiode Neoclassicisme, Waterstaatskerk
Kerkprovincie
Bisdom                 Den Bosch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Johannes Nepomukkerk is de katholieke parochiekerk van Woudrichem. De kerk bevindt zich in de Woudrichemse vesting aan de Vissersdijk. De kerk werd gebouwd nadat een kleine groep Woudrichemse katholieken aan koning Willem I toestemming had gevraagd voor de oprichting van een kerk en om de te benoemen pastoor een jaarlijks traktement te geven. Op 1 juni 1836 beschikte koning Willem I gunstig. In de gemeenteraadsvergadering van 29 juni 1836 maakte de burgemeester de oprichting van de parochie bekend. In 1837 had de parochie voldoende geld ingezameld om met de bouw te beginnen.

Nadat de Woudrichemse katholieken tot 1838 een noodkerk gebruikt hadden, kwam in 1838 de waterstaatskerk in neoclassicistische stijl gereed, ontworpen door J. de Kroon. De eerste steen werd op 20 maart 1838 gelegd door J.P. Wilmer, de secretaris van vicariaat. Kenmerkend is de boognis boven de ingang, voorzien van dorische zuilen en het beeld van Johannes Nepomucenus. De zaalkerk heeft op het dak een achtkantig klokkentorentje met een door zink afgedekt koepeltje.

In het interieur bevinden zich ionische zuilen en het geheel wordt met een tongewelf overdekt. Er is een houten altaarretabel uit 1840 met een altaarstuk uit 1839 van de hand van Jan Baptist van der Hulst. Het stelt de geboorte van Christus voor. Een gesneden eiken communiebank dateert van 1840.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]