John Bundrick

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rabbit, 1974

John "Rabbit" Bundrick (21 november, 1948) is een bekende Amerikaanse rock keyboardist, pianist, en organist, die onder andere gespeeld heeft op albums van The Who, Bob Marley and the Wailers, Roger Waters, Mick Jagger, Free, Back Street Crawler en Crawler.

Vroege muziekcarrière[bewerken | brontekst bewerken]

Bundrick werd geboren in Houston, Texas, V.S. en heeft een flink aantal jaren getoerd en platen opgenomen met een Texaanse vriend van hem, de zanger Johnny Nash. Hij speelde op zijn hitsingle en het album "I Can See Clearly Now".

Kossoff, Kirke, Tetsu and Rabbit, Free, Back Street Crawler en Crawler[bewerken | brontekst bewerken]

In 1971 vormde John Bundrick een kwartet met twee leden van Free-gitarist Paul Kossoff, -drummer Simon Kirke en bassist Tetsu Yamauchi. Hun band heette: "Kossoff, Kirke, Tetsu and Rabbit". Rabbit is de toepasselijke bijnaam van Bundrick, omdat deze een lach heeft met twee hazentanden. Hij schreef voor het album van deze band vijf nummers. Na het vertrek van Andy Fraser bij Free speelden Tetsu Yamauchi en Rabbit (Bundrick) mee op het laatste album van Free genaamd "Heartbreaker". Toen Free stopte, bracht John Bundrick in 1973 onder de naam Rabbit zijn eerste solo-elpee "Broken Arrows" uit. De elpee werd opgenomen in de 'kleine uurtjes' van de opnamestudio en heeft een aardige lijst gastmuzikanten, zoals Simon Kirke (van Free), maar ook Snuffy Walden, Reebop Kwaku Baah en Tetsu Yamauchi met wie hij op het laatste album van Free had samengewerkt en Jim Capaldi. In 1974 kwam zijn tweede solo-elpee uit met de titel "Dark Saloon". In 1975 treed hij toe tot Back Street Crawler, de band van Paul Kossoff. Samen met deze band komt het tweede album uit Second Street (1976). Kossoff overleed vlak voordat het album uitkwam. De Band trok Geoff Whitehorn aan als vervanger van Kossoff en ging verder onder de naam Crawler. Na twee albums valt de band uit elkaar als Bundrick vertrekt naar The Who.

The Who[bewerken | brontekst bewerken]

Zak Starkey (l) en John "Rabbit" Bundrick

John Bundrick werkte in 1977 voor het eerst met Pete Townshend, toen Townshend een solo-samenwerking begonnen was met Ronnie Lane, de voormalige bassist van The Small Faces en The Faces, wat leidde tot Rough Mix. Kort na de dood van Keith Moon in 1978, kwam Bundrick met een ander Faces-lid (Kenney Jones) bij The Who en zij speelden samen met hen op het album Face Dances. Tijdens de opnames voor It's Hard en de daaropvolgende tour werd Bundrick vervangen door Tim Gorman, vanwege meningsverschillen met Townshend over zijn alcoholgebruik. Nadat het ruzietje was bijgelegd, was hij weer te zien Live Aid in 1985 in het Wembley Stadium en sindsdien is hij alweer ruim twintig jaar met The Who op stap. (Met uitzondering van het concert voor New York, waar hij vervangen werd door Jon Carin.) John Bundrick speelde op de singles "Real Good Looking Boy"/"Old Red Wine" en "Wire And Glass"/"Mirror Door". Ook is hij te horen op de plaat "Endless Wire", die The Who in oktober 2006 uitgegeven heeft.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]