Bill Curbishley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bill Curbishley is een Britse muziekproducent, die onder andere bekend is geworden als manager van de Britse rockband The Who.

Curbishley startte zijn carrière in de muziekindustrie bij Track Records, van waaruit hij The Who en andere artiesten, zoals Marc Bolan, Thunderclap Newman en de opname van "The Crazy World of Arthur Brown" managede. Curbishley produceerde de film Tommy, de gevangenisfilm McVicar en Buddy's Song van The Who. Roger Daltrey, leadzanger van The Who, had in alle films een (hoofd)rol.

Curbishleys bedrijf Trinifold begon daarna eveneens de welbekende artiesten als Judas Priest en Robert Plant te managen en het was op suggestie van Curbishley dat Plant zijn tourensemble van "Shaken 'n' Stirred" uit elkaar haalde in het midden van de jaren tachtig. Vervolgens zocht hij een totaal nieuwe band bijeen en begon met verschillende muzikanten nummers te schrijven, wat er direct voor zorgde dat hij enorm bekend werd als een succesvolle opname- en tourneegrootheid.

In 1994 nam Curbishley het management van gitarist Jimmy Page op zich. Hij stelde zich integraal op tijdens het bijeenbrengen van Jimmy Page en Robert Plant, beide voormalige bandleden van Led Zeppelin, in 1994. Ondanks verschillende pogingen van anderen om de twee weer bijeen te brengen, overried Curbishley Plant, die zich aanvankelijk terughoudend had opgesteld, om weer samen te werken me Page, wat resulteerde in het uitermate succesvolle album No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded, de gelijknamige video en dito wereldtournee. In 2002 werd Trinifold overgenomen door The Sanctuary Group, maar Curbishley bleef het desondanks toch besturen.

Trinifold Music heeft verschillende nummers opgenomen van verschillende andere artiesten, waaronder Chicago, Kenny Rogers, Atlantic Starr, Karyn White Faith Hill en Kenny Chesney. Sinds 2004 zijn UB40 en Rachel Fuller ook toegevoegd aan Trinifolds erelijst.

Curbishley is later nog meer films gaan produceren, waaronder films als The Railway Man.