Jimmy Page

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jimmy Page, 2013

James Patrick Page (Heston (Londen), 9 januari 1944) is een Brits gitarist.

Biografie[bewerken]

Jimmy Page begon zijn muzikale carrière als sessiemuzikant van onder meer Marianne Faithfull As tears go by en I can't explain van The Who, maar kreeg voor het eerst grote bekendheid als gitarist van de Britse band The Yardbirds. Toen deze band in 1968 uiteen viel stelde Page een nieuwe band samen, genaamd Led Zeppelin. Met deze band zou hij bekend worden als een van de pioniers van de hardrock.

Na het overlijden van drummer John Bonham viel de band in 1980 uiteen. Sindsdien nam Page nog een drietal albums op met Led Zeppelin-zanger Robert Plant, te weten The Honeydrippers: Volume One (1984), No quarter (1994) en Walking into Clarksdale (1998). Ook maakte hij het album Lovin’ up a storm met voormalig Led Zeppelin-bassist John Paul Jones en ging hij gelegenheidsformaties aan met diverse andere artiesten. Eind jaren tachtig probeerde Page een nieuwe band op te richten met Paul Rodgers (Free en Bad Company) onder de naam The Firm. Deze band kwam echter nooit goed van de grond. Wel zou Page met diverse andere artiesten samenwerkingsverbanden aangaan, onder andere met Black Crowes, met wie hij het album Live at the Greek opnam) en David Coverdale (het album Coverdale/Page). Hij scoorde ook nog een hit met Puff Daddy: Come With Me.

Op 24 augustus 2008 begeleidde hij Leona Lewis in het nummer "Whole Lotta Love" tijdens de slotmanifestatie van de Olympische Spelen in Peking.

Film[bewerken]

27 augustus 2009 kwam de documentaire 'It Might Get Loud' uit. Hierin zijn beelden te zien van Jimmy Page uit zijn jeugd. Ook wordt de kijker meegebracht naar een oude Britse villa waar Page vroeger met de andere bandleden van Led Zeppelin veel tijd heeft doorgebracht. Door 'It Might Get Loud' wordt duidelijk waar hij zijn stijl van spelen vandaan heeft en hoe hij uitgegroeid is tot een groot artiest.

Externe links[bewerken]