Mötley Crüe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mötley Crüe
Mötley Crüe live, 2008
Mötley Crüe live, 2008
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1981 - 2015
Oorsprong Los Angeles,
Genre(s) glamrock, hair metal, heavy metal, hardrock
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Mötley Crüe was een Glamrockband, opgericht door Nikki Sixx en Tommy Lee in 1981 te Los Angeles.

Mötley Crüe bestond uit Vince Neil (zanger/gitaar), Nikki Sixx (basgitaar), Mick Mars (gitaar) en Tommy Lee (drums).

De groep was vooral bekend om zijn decadente levensstijl. Seks, drugs en alcohol waren de voornaamste drijfveren van hun bestaan. Volgens bassist Nikki Sixx was er maar één mens op aarde die nog geschifter is dan zij en dat is Ozzy Osbourne. De bandleden waren er dan ook trots op dat ze elke gevangenis van L.A. tot Tokio hebben gezien.

Hun bekendste nummers waren: Kickstart My Heart, Home Sweet Home, Piece Of Your Action en Shout At The Devil .

Zanger Vince Neil liep in de jaren tachtig van de vorige eeuw een veroordeling op nadat hij onder invloed van drugs en alcohol een verkeersongeval had gehad, waarbij een vriend van de band (Nicholas "Razzle" Dingley, de drummer van de Hanoi Rocks) om het leven kwam.

De naam Mötley Crüe verwijst naar Motley crew (vrij vertaald: losbandige bende). Een van de bandleden was op die naam gekomen na het zien van een piratenfilm waar de kapitein de bemanning van zijn schip zijn "motley crew" noemde. De umlauten werden op de klinkers geplaatst om te verwijzen naar de invloeden van de Duitse metalbands in de jaren 70-'80 op hun muziek.

In 2001 verscheen een biografie over de band onder de naam The dirt, confessions of the world's most notorious rock band. Dit boek werd een bestseller in de Verenigde Staten.

Het in 1989 uitgebrachte Dr. Feelgood album, geldt als hun beste werk. Het album bereikte dan ook de nummer 1 plek in Bilboards Hot 100 chart.

In 1992 verlaat zanger Neil de band na heftige (muzikale) meningsverschillen met met name Sixx en Lee. Gedurende die periode brengt Neil twee weinig succesvolle solo albums uit. Mötley Crüe vervangt Neil met voormalig Scream voorman John Corabi. Het in 1994 uitgebrachte Mötley Crüe-album klinkt heel anders; ruigere, hardere en langere nummers vallen de fans ten deel. Het publiek is echter niet echt gecharmeerd van de nieuwe voorman en de vernieuwde sound. In 1997 wordt Corabi dan ook bedankt voor zijn diensten en vervangen door Vince Neil. Het nieuwe album Generation Swine klinkt weer veel meer als vanouds, al blijven de grote successen van weleer uit. In 1999 is Tommy Lee vervangen door drummer Randy Castillo. Met hem als nieuwe drummer, is in 2000 het album New Tattoo uitgebracht. Op 26 maart 2004 sterft Randy Castillo aan de gevolgen van kanker. Tommy Lee keerde terug bij de band. Er volgde een succesvolle toer in 2005, die ook op cd en dvd werd uitgebracht. Tommy Lee verlaat zo af en toe de band om solomateriaal uit te brengen. In november 2007 verklaart Nikki dat Lee uit de band is gezet na heftige problemen tussen Lee's manager en de band. Lee's manager Carl Stubner wilde per se dat Lee deelnam aan een reality soap serie waardoor de Crue een lucratief deel van hun toer moest annuleren. Ondanks het feit dat de band nog wel populair is, zijn er de afgelopen paar jaar geen hits meer gescoord.

In 2008 moet de Crue hun lang verwachte terugkeer aan de hardrock top maken met een geheel nieuw album genaamd "Saints of Los Angeles". Volgens een recent interview met Vince Neil zal Tommy Lee dan toch te horen zijn achter de drumkit. Een eerste single moet uitkomen in maart, waarna een tournee volgt vanaf juni.

In maart/april 2008 is de langverwachte single van de nieuwe Mötley Crüe dan eindelijk uitgekomen. The Saints of Los Angeles is een hardrocknummer als ouds. Het nieuwe album komt uit 17 juni 2008 en heet hetzelfde als het nummer The Saints of Los Angeles. Motley Crue's "Saints of Los Angeles" is genomineerd voor een Grammy Award in de "Best Hard Rock Performance" categorie.

Het autobiografische boek van de band The Dirt wordt verfilmd.

Op 15 januari 2015 kondigt de band hun afscheidstournee aan. Ze doen dat jaar Japan, Brazilië en Europa aan om te eindigen in Amerika. Het laatste optreden is op 31 december 2015 in Los Angeles.

Discografie[bewerken]

 • 1981 - Too Fast For Love
 • 1983 - Shout At The Devil
 • 1985 - Theatre Of Pain
 • 1987 - Girls, Girls, Girls
 • 1989 - Dr. Feelgood
 • 1990 - Greatest Hits
 • 1994 - Mötley Crüe
 • 1994 - Quarternary (EP)
 • 1997 - Generation Swine
 • 1999 - Live: Entertainment Or Death
 • 2000 - New Tattoo
 • 2003 - Music To Crash Your Car To (boxset)
 • 2005 - Red, White & Crue (Best Of Motley Crue)
 • 2008 - The Saints of Los angeles

Externe link[bewerken]