Lead Belly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lead Belly
Lead Belly met accordeon
Lead Belly met accordeon
Algemene informatie
Volledige naam Huddie William Ledbetter
Geboren Louisiana, 20 jan 1888
Overleden New York, 6 dec 1949
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1903-1949
Genre(s) blues, countrymuziek
Beroep accordeonist
Instrument(en) accordeon, gitaar, stem
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Huddie William Ledbetter (Mooringsport, 20 januari 1888New York, 6 december 1949) werd onder de naam Leadbelly bekend als zanger en gitarist. Hoewel veel van zijn nummers zijn uitgebracht onder de naam Leadbelly (als één woord), spelde hij zijn naam zelf als Lead Belly. Zo staat het ook op zijn grafsteen en de naar hem vernoemde Lead Belly Foundation gebruikt ook deze spelling.[1] Hij was de eerste zwarte zanger die door de blanke intellectuelen werd omarmd. Zijn repertoire was met name gericht op folk en blues. Tot zijn bekendste nummers behoren The House of the Rising Sun, The Midnight Special, Goodnight Irene, Cotton Fields, Black girl (ook wel In the pines of Where did you sleep last night genoemd) en Rock Island Line. Lead Belly heeft lange tijd samengewerkt met Blind Lemon Jefferson en met John Lomax. In 1989 werd hij opgenomen in de Nashville Songwriters Hall of Fame.

Biografie[bewerken]

Lead Belly heeft meermalen in de gevangenis gezeten. In 1916 ontsnapte hij uit de gevangenis in Texas, waarna hij twee jaar door het leven ging onder de naam Walter Boyd. Toen vermoordde hij een man, waarna hij tot 30 jaar cel werd veroordeeld. In 1925 werd hem gratie verleend. Zijn gratieverzoek had hij muzikaal gebracht, met een liedje met de volgende tekst:

Please, Governor Neff, Be good 'n' kind
Have mercy on my great long time...
I don't see to save my soul
If I don't get a pardon, try me on a parole...
If I had you, Governor Neff, like you got me
I'd wake up in the mornin' and I'd set you free

(Governor Neff was gouverneur Pat Morris Neff.)

In 1930 werd Lead Belly veroordeeld wegens poging tot moord. In juli 1933 werd hij in de gevangenis bezocht door John en Alan Lomax, met wie hij honderden nummers opnam. Het ging daarbij om work songs, liederen die de plantagearbeiders zongen onder het werk, en die dreigden verloren te gaan. In 1934 diende hij opnieuw een muzikaal gratieverzoek in, dat ingewilligd werd. Vervolgens ging hij toeren met John Lomax. Nadat John Lomax zich in 1935 bedreigd had gevoeld door Lead Belly, beëindigde hij de vriendschap.[2]

In 1949 begon Lead Belly aan zijn eerste Europese tournee, maar werd ziek voordat hij deze kon afmaken. Later dat jaar overleed hij op 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van ALS in New York. Hij werd begraven in Caddo Parish (Louisiana).

Covers[bewerken]

In de jaren vijftig coverde Little Richard de klassieker Goodnight Irene.

In 1956 werd In the Pines gecoverd door The Louvin Brothers op hun debuutalbum Tragic Songs of Life.

De Amerikaanse groep Ram Jam bracht in 1977 het nummer Black Betty uit in een hardrockversie en had er een hit mee.

In 1993 werd Lead Belly's nummer In the Pines gespeeld door Nirvana (met als titel: Where Did You Sleep Last Night) tijdens hun MTV Unpluggedconcert. Drie jaar eerder werd het nummer ook al onder deze nieuwe titel uitgebracht door Screaming Trees-zanger Mark Lanegan voor diens solo-album The Winding Sheet. Nirvana-zanger Kurt Cobain zong hier als achtergrondzanger en gitarist op mee.

Discografie[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • In 1976 werd het leven van Lead Belly verfilmd, met Roger E. Mosley ('T.C.' in de serie Magnum, P.I.) in de hoofdrol.[3]
  • Bob Dylan noemde Lead Belly op zijn eerste lp (Bob Dylan, 1962, geproduceerd door John H. Hammond) in zijn lied Song to Woody (een van Dylans eerste zelfgeschreven liedjes) over de legendarische Amerikaanse folkzanger Woody Guthrie: "here's to Cisco and Sonny and to Lead Belly too, and to all the good people that travelled with you".

Externe link[bewerken]