Magnum, P.I.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magnum, P.I.
Magnumpi-logo.svg
Genre Actie
Speelduur 60 minuten
Bedenker Glen A. Larson
Hoofdrollen Tom Selleck
John Hillerman
Roger E. Mosley
Larry Manetti
Muziek Eerste versie: Ian Fairbarne-Smith
Opvolgende versie: Mike Post en Pete Carpenter
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 11 december 1980
Einde 1 mei 1988
Afleveringen 156 (8 seizoenen)
Seizoenen 8
(en) IMDb-profiel
Portaal:  Televisie

Magnum, P.I. was een Amerikaanse televisieserie over de avonturen van Thomas Magnum (Tom Selleck), een privédetective op Hawaï. Selleck en bijrolspeler John Hillerman (als Higgins) wonnen voor hun rollen ieder zowel een Emmy Award als een Golden Globe.

In 2016 maakte ABC bekend aan een vervolgserie te werken rondom de dochter van Magnum, Lily Magnum. Het karakter Lily was al in vier afleveringen van de serie te zien.

Inhoud van de serie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Tom Selleck als Thomas Sullivan Magnum IV.

Thomas Sullivan Magnum IV is een gewezen US Navy SEAL en een gewezen officier van het Office of Naval Intelligence, die beloond is met het Navy Cross. Hij heeft een sterke afkeer van de benaming "Private Eye" of "privé-detective".

Hij woont in het luxeuze gasthuis (Robin's Nest) met zicht op zee op het eiland Oahu op uitnodiging van de eigenaar Robin Masters, een bekende auteur van spannende boeken wiens gezicht men nooit te zien krijgt. In ruil voor onderhoud en bewaking van het landgoed mag Magnum er verblijven. Robin's Nest wordt gerund door de Engelsman Jonathan Quayle Higgins III (John Hillerman), een ex-sergeant-majoor van het Britse Leger en wordt bijgestaan en bewaakt door twee zeer goed getrainde Dobermanns, Apollo en Zeus, ook wel "de jongens" genoemd.

Het klikt bijzonder slecht tussen Magnum en Higgins. De twee kibbelen doorlopend met elkaar en Magnum moet steeds onderhandelen over het gebruik van allerlei voorzieningen van het landhuis, hetgeen voor een komische noot zorgt.

Naar het einde van de serie toe krijgt Magnum steeds meer het vermoeden dat Higgins en Masters dezelfde persoon zijn. In de laatste aflevering geeft Higgins ostentatief toe dat hij Robin Masters is, met de conclusie dat hij nogal geheimzinnig verdergaat met zijn toegeving, hij verklaart vervolgens aan Magnum dat hij gelogen heeft over Robin Masters. Men liet de kijker zich afvragen of hij nu gelogen had over Robin of loog over het zijn van Robin.

Tijdens de eerste seizoenen van Magnum werd de stem van Robin Masters (gebruikt voor enkele keren per seizoen) vertolkt door Orson Welles; de producers van de serie wilden graag Welles onthullen als de geheimzinnige Robin Masters, maar Welles stierf voor het einde van de serie.

Magnums leefstijl[bewerken]

Magnum komt en gaat wanneer hij wil. Hij werkt enkel als hij er zin in heeft. Hij heeft een Ferrari 308 GTS tot zijn beschikking, alsmede een eindeloze voorraad aan bier en de andere luxe artikels die Masters ter beschikking stelt. Bovendien komt hij in contact met talloze mooie vrouwen, soms als klant of slachtoffer. Vaak wordt hij dan ook zelf slachtoffer van deze mooie vrouwen.

Magnums vrienden[bewerken]

Magnum krijgt bij het oplossen van zijn zaken vaak hulp van zijn twee beste vrienden, die hij tijdens de Vietnamoorlog heeft leren kennen. Ze hebben alle drie dezelfde gouden ring met een Croix de Lorraine op een zwarte achtergrond, als teken van oorlogskameraadschap. De vrienden zijn:

 • Theodore "T.C." Calvin (Roger E. Mosley), een helikopterpiloot die een toeristisch charterbedrijfje runt genaamd Island Hoppers. Magnum doet dan ook veel beroep op zijn vecht- en vliegtalenten tijdens onderzoeken.
 • Oliver Wilbur Richard "Rick" Wright (Larry Manetti), een kleine playboy en manager van de King Kamehameha club, een club die strikt members-only is. In de originele film die de voorganger is van de serie was Rick eigenaar van Rick's Cafe Americaine, een verwijzing naar de film Casablanca. Rick heeft ook contacten met mensen uit het misdaadmileu; een daarvan is Francis "Icepick" Hofstettles, een woekeraar met maffiacontacten, en Ricks stiefvader. Hij is een wapenexpert; T.C. is boordschutter op de helikopter.

Culturele impact[bewerken]

Magnum PI is een combinatie van actie, comedy en drama. De impact van de show reikte verder dan de simpele plots van het personage dat telkens de misdaad van de week oploste. Ze maakte een aanklacht tegen de moeilijkheden die Vietnamoorlog-soldaten ondervonden met het zich terug aanpassen in en aan het burgerlijke leven. Een feit is dat Magnum een van de eerste series was die geregeld op zoek ging naar de impact van de Vietnamoorlog op de Amerikaanse culturele "psyche". Magnum P.I was dan ook uniek in het medialandschap van Amerika in de jaren 1980.

De serie was de eerste die een positief beeld schetste over een Vietnam-veteraan. Magnum en zijn vrienden zijn niet beschaamd om in Vietnam gevochten te hebben. Ze hebben wel emotionele en lichamelijke littekens over gehouden aan die oorlog, maar alle drie kijken ze er op terug met trots. Het was een nieuwe benadering van de Vietnamveteraan: gewoonlijk werden deze in de Amerikaanse media geportretteerd als dolgedraaide soldaten zoals in de films First Blood en Apocalypse Now.

De serie kon heel kritisch zijn op de Amerikaanse regering, in het bijzonder het Central Intelligence Agency. Het communisme in Vietnam en de Sovjet-Unie was het doelwit in verschillende afleveringen.

Intromuziek[bewerken]

Het themamuziekje van 'Magnum P.I' is een van de vele iconen in de televisiemuziek, geschreven door Mike Post en Pete Carpenter. Het thema maakte zijn debuut halverwege het eerste seizoen, het werd zelfs gebruikt om in al de vroegere afleveringen de openings- en afsluitingsmuziek te vervangen. De originele intromuziek van het eerste seizoen was gecomponeerd door Ian Fairbarne-Smith.

Magnum P.I., de film[bewerken]

Aangezien succesvolle tv-reeksen vaak leiden tot films, werd ook lang gespeculeerd over een Magnum-film. Er deden zelfs geruchten de ronde dat er een schrijver en een producer waren aangesteld. Het enige wat echter echt zeker is, is dat Tom Selleck de rol van Magnum niet zal vertolken.

Beroemde gastrollen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Seizoen 2[bewerken]

Seizoen 3[bewerken]

Seizoen 4[bewerken]

Seizoen 5[bewerken]

Seizoen 6[bewerken]

 • Brandon Call als Karens zoon Billy (aflevering 6)
 • Ron Wood als baliebediende van Kono Hotel (aflevering 8)

Seizoen 7[bewerken]

Seizoen 8[bewerken]

 • Jeff McKay Luitenant "Mac" MacKay (seizoen 1-3 & 7-8) als oplichter Jim Bonick (seizoen 5 & 6)

In sommige afleveringen speelde hij een dubbele rol.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Magnum P.I. voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trivia[bewerken]

Het guesthouse van Magnum
 • de reden waarom Magnum P.I opgenomen werd in Hawaï is omdat CBS de spullen van een van haar andere series Hawaii Five-O kon gebruiken. Hawaii Five-O was geschrapt door het netwerk. In de serie Magnum P.I. komt de politieafdeling Hawaii Five-O wel weer voor.
 • Oorspronkelijk vroegen de producenten of Porsche een auto ter beschikking wilde stellen maar dit verzoek werd afgewezen. Hierna vond men een Ferrari 308. Later zou Ferrari de serie gaan sponsoren door in totaal zeventien auto's ter beschikking te stellen. De Ferrari 308 zou voortaan sterk met de serie geassocieerd worden.
 • Tom Selleck werd ook benaderd om de rol van Indiana Jones te spelen in Raiders of the Lost Ark. Dit sloeg hij af omdat hij al beschikbaar moest zijn voor zijn rol in de serie. Door een staking zouden de opnames echter negen maanden worden opgeschort. Hierdoor had Selleck de film dus gewoon kunnen maken. De rol was echter al gegeven aan Harrison Ford.
 • Gastacteur Frank Sinatra mocht zijn rol in de reeks zelf kiezen.
 • De nummerplaat 56E-478 op de Ferrari 308 GTS veranderde na de pilot-aflevering in ROBIN1.
 • Het huis ("Robin Master's Estate") waar de serie werd opgenomen, staat in Waimanalo in het zuidoosten van het eiland Oahu. In werkelijkheid heet het "The Anderson Estate".
 • In een aflevering van The Simpsons krijgt Homer van Lenny voor zijn kerst een DVD-speler en het eerste seizoen van Magnum P.I.

DVD[bewerken]

Externe links[bewerken]