Shocking Blue (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Shocking Blue
Shocking Blue in 1970
Shocking Blue in 1970
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1967-1975
1981-2006
in wisselende samenstellingen
Oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Genre(s) Rock
Bezetting
Oud-leden Fred de Wilde
Mariska Veres
Robbie van Leeuwen
Cor van der Beek
Klaasje van der Wal
Henk Smitskamp
Leo van de Ketterij
Martin van Wijk
Wim Voermans
Jan Pijnenburg
Michael Eschauzier
André van Geldorp
Gerben de Bruijn
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Shocking Blue was een Nederlandse rockband uit Den Haag die in de jaren 60 en 70 succesvol was.

Geschiedenis[bewerken]

De groep werd in 1967 opgericht door Robbie van Leeuwen, die naar eigen zeggen bij The Motions aan zijn plafond was gekomen en een groep wilde neerzetten waarmee hij internationaal meer kansen zag. Van Leeuwen rekruteerde de groepsleden uit diverse hoeken van de Haagse beatscene en koos in eerste instantie voor een zanger, Barry Hay, die net The Haigs had verlaten. Hay bedankte echter en van Leeuwen sprak de historische woorden: "Hier zul je nog spijt van krijgen". Uiteindelijk werd Fred de Wilde de zanger en werd er een lp voor Polydor opgenomen. Het album was net als de eerste single "Love is in the air" matig succesvol.

Een jaar later stapte Shocking Blue over naar het pas opgerichte Pink Elephant-label van Dureco. De eerste plaat die op dat label uitkwam, was Lucy Brown is back in town. De single deed het aardig in de Top 40. Toen De Wilde halverwege 1968 een oproep kreeg voor militaire dienst, besloot Van Leeuwen dat hij zijn groep wilde vervolledigen met een zangeres. In eerste instantie werd gedacht aan Annet Hesterman, maar zij bleek net een contract met een andere manager te zijn aangegaan en bedankte. Later was ze nog korte tijd de zangeres van de Groningse Ro-d-Ys. In Loosdrecht stuitten Van Leeuwen en manager Cees van Leeuwen op Mariska Veres, die daar optrad met The Motowns tijdens een feestje van de Golden Earring. Via haar moeder werd het contact gelegd.

Shocking Blue werd de eerste Nederlandse groep die een nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 van de Verenigde Staten behaalde met de single Venus.

De groep had nog vele andere hits voordat zij in 1975 uit elkaar gingen. In 1979 werd een poging tot een reünie gedaan, maar die duurde maar twee jaar. Shocking Blue herrees in een nieuwe samenstelling in 1993 met Mariska Veres, maar zonder Robbie van Leeuwen. Deze formatie bleef optreden tot aan het overlijden van Mariska Veres in december 2006.

Leden[bewerken]

De groepsleden door de jaren heen:


Tijdlijn[bewerken]

Venus[bewerken]

De groep had een wereldwijde hit met Venus, een lied gebaseerd op The Banjo Song uit 1963 van The Big 3.[1] De single behaalde in Nederland twee keer de Nederlandse Top 40, maar wist niet hoger te komen dan nummer 3. In de Hilversum 3 Top 30 stond hij in 1970 twee weken op nummer 2. Venus bereikte in de Verenigde Staten echter de nummer 1-positie, net als in veel andere landen in de wereld. Het nummer is inmiddels een evergreen en staat ook jaarlijks in de Top 2000 van Radio 2. Bovendien is het talloze keren gecoverd: bijvoorbeeld als intro van Stars on 45, welke ook een nummer 1-positie in Amerika behaalde, en een versie van de meidengroep Bananarama, die in 1986 eveneens de nummer 1-positie in Amerika behaalde.[2]

Markante ijkpunten[bewerken]

Na een concert in het Julianapark in Utrecht in de zomer van 1969 werd uit baldadigheid door enkele jongeren aan een snoer van de feestverlichting getrokken, waardoor een paal met lampjes omviel en de verlichting uitviel. Robbie van Leeuwen vertelde jaren later over dit voorval vol trots op de radio, dat "bij een concert in Utrecht de boel was afgebroken".

In 1970 werden de bandleden naar aanleiding van het Amerikaanse succes van Venus benoemd tot ereburgers van Den Haag. Ze kregen een eremedaille. De fans konden destijds ter ere van deze gelegenheid een erepenning kopen.

In 1971 werd Shocking Blue tijdens de tweede editie van Pinkpop het spelen nagenoeg onmogelijk gemaakt. De bezoekers vonden Shocking Blue maar een kapitalistisch hitgroepje dat niet paste op het hippe en progressieve Pinkpop. Fluitconcerten en "een regen van rot fruit" (zoals te lezen in een verslag over het festival) waren Shocking Blues deel en Robbie, Klaasje, Leo, Cor en Mariska konden niet veel anders doen dan vertrekken.

In 1972 werd de groep tijdens een uitgebreide tournee door diverse landen gevolgd door een filmploeg van Cinecentrum. Resultaat was de special "Around the world" die in oktober door de AVRO op tv werd uitgezonden. Te horen zijn stukken uit de albums "Inkpot" en "Attila". De special leek lange tijd te zijn verdwenen, maar dook opeens op bij een zoektocht naar beeldmateriaal van Earth and Fire. De film verscheen in 2003 op de dvd van Shocking Blue.

In 1973 speelde Shocking Blue op het Haagse Malieveld tijdens de 18 april-demonstratie van Radio Veronica. Om de vele demonstranten niet te lang in de regen te laten wachten begon Shocking Blue wat eerder dan gepland aan het optreden. Ook The Cats, Mouth & MacNeal en de George Baker Selection behoorden tot de grote groep artiesten die Radio Veronica ondersteunden.

Einde in zicht[bewerken]

Na een reeks succesvolle singles en albums kreeg Robbie van Leeuwen in 1973 geelzucht en besloot zich als actief lid uit Shocking Blue terug te trekken. Zijn plaats op het podium werd ingenomen door Martin van Wijk. De band heeft nog een album opgenomen in deze samenstelling: "Good Times", maar Mariska Veres was op een gegeven moment niet meer gelukkig met het (wan)gedrag van sommige bandleden en besloot te stoppen met Shocking Blue. Op 1 juni 1974 kondigde de band aan dat het voorbij was. Door contractuele verplichtingen om platen uit te brengen kwam er in 1975 nog een laatste single uit van Shocking Blue: "Gonna sing my song". De plaat bleef hangen in de tiplijsten. Mariska startte een solocarrière en had daar vooral in Duitsland succes mee. Maar omdat zij een 'band-mens' was en het solo-optreden nog niet zag zitten, besloot ze ook daar een punt achter te zetten. Omdat er toch geld verdiend moest worden, ging ze een poosje werken als diskjockey in een Haagse club. Ook maakte Mariska een tijdje deel uit van Robbies nieuwe groep Mistral, waarmee ze de single Neon City maakte. Hiermee haalde ze voor de laatste keer de Top 40.

In 1979 kwam de band heel even in originele samenstelling bij elkaar en er werd zelfs een nummer opgenomen ter ere van hun come-back: "Louise". Maar om onbekende redenen wordt het niet uitgebracht op single. Het nummer komt wel in alle stilte op een Duitse verzamel-lp met hits van dat moment (1979) terecht, maar die blijft door de meeste mensen onopgemerkt. Een jaar later was de originele Shocking Blue dé sensatie van de Haagse Beat Nach in de Houtrusthallen. Platenmaatschappij CNR probeert het vuurtje brandend te houden met een heruitgave van Venus op single en twee verzamel-lp's met vooral de grootste hits, maar toch ging Shocking Blue op den duur weer ter ziele. Eind 1984 waren zij de middernachtact tijdens de Back to the 60´s in Den Bosch (de Maaspoort). In 1986 werd de single "The jury and the judge" uitgebracht (Geproduceerd door Pim Koopman). "Hilversum" vond de plaat te heavy en liet hem links liggen. Daarom hield Robbie het verder voor gezien, al was het maar door het feit dat intussen het geld weer binnenstroomde door het succes van de Britse meidengroep Bananarama met hun cover van Venus. CNR wilde meeliften op dit succes met andermaal een 'Best Of'-album, maar hierna ging Shocking Blue toch een aantal jaren van stilte tegemoet.

In 1994 doet Shocking Blue, een jaar daarvoor officieel heropgericht, nog een poging een nieuwe hit te scoren met het door Robbie van Leeuwen geschreven nummer Body and Soul, maar ondanks een promotieronde door Mariska en André bij verschillende radiozenders deed de plaat niets. Mariska Veres verklaarde later dat ze met Shocking Blue geen nieuw werk meer op de plaat wilde zetten.

Drummer Cor van der Beek overleed op 8 april 1998.

Het definitieve einde voor Shocking Blue kwam op 2 december 2006: Mariska Veres overleed aan kanker; de ziekte was kort daarvoor bij haar vastgesteld.

Het nummer "Love buzz" werd gecoverd door Nirvana. Deze versie staat op hun debuutalbum Bleach uit 1989. Ook The Prodigy wierp zich op "Love buzz" en mixte de originele opnamen uit 1969 met de drumbeats van 2004 op de cd "always outnumbered, never outgunned" onder de titel "Phoenix".

In april 2012 wordt het album 'At Home' in de schijnwerpers gezet in de reeks 'Classic Albums' op Nederland 3. Regisseur Dirk Jan Roeleven had hiervoor gesprekken met onder andere Robbie van Leeuwen en Klaas van der Wal, destijds bandleider/gitarist en bassist binnen Shocking Blue. Er is vooral aandacht voor Venus en Love Buzz, waardoor de andere meesterwerken van At Home wat op de achtergrond raken. Er moest ook worden gewerkt met de afgemixte studio-opnames, omdat de mastertapes van At Home leken te zijn verdwenen.

In het najaar van 2017 bracht platenmaatschappij Red Bullet The Blue Box uit: een verzamelbox met alle studio-albums van Shocking Blue en verder twee cd's met singles en b-kantjes, plus de cd van Mariska met het Shocking Jazz Quintet. Er zat een boekje bij met veel verhalen en achtergronden, geschreven door Shocking Blue-kenner Albert Schöppink. Nagenoeg alles wat op de box te vinden is, verscheen al eerder op plaat of cd. Bijzonder is de opname van de teruggetrokken comebackplaat 'Louise', die in Nederland nog niet eerder was uitgebracht.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Shocking Blue/Beat with us 1968 - - - NL-en D-uitgave debuutalbum
At home 1969 14-02-1970 4 8
Scorpio's dance 1970 03-10-1970 13 6
Shocking Blue 1971 09-01-1971 20 17 Verzamelelpee (Nederland)
Third album 1971 19-06-1971 25 7
Live in Japan (July 28 & 30, 1971) 1971 - - - Livealbum
The best of Shocking Blue 1971 - - - Verzamelelpee (België)
Inkpot 1972 - - -
The Shocking Blue Perfect Collection 1972 - - - Verzamelelpee (Japan)
Attila 1972 - - -
Eve and the Apple 1973 - - - Duitse uitgave van 'Attila'
Ham 1973 - - -
Dream on Dreamer 1973 - - - Duitse uitgave van 'Ham'
The Original Shocking Blue 1973 - - - Verzamelelpee (Duitsland)
With love from Shocking Blue 1973 - - - Verzamelelpee (Nederland)
Good times 1974 - - -
Venus 1980 - - - Verzamelelpee (Verenigd Koninkrijk)
Shocking Blue Greatest Hits 1981 - - - Verzamelelpee (NL en Japan)
Shocking Blue Classics 1986 - - - Verzamelelpee (Verenigde Staten)
The best of Shocking Blue 1986 - - - Verzamelelpee (Japan)
20 Greatest Hits 1990 - - - Verzamel-lp/cd (Duitsland)
The Shocking Blue 1990 - - - Verzamel-cd (Duitsland)
Diamond Star Collection 1991 - - - Verzamel-cd (Nederland)
The Shocking Blue Golden Hits 1992 - - - Verzamelelpee (Rusland)
The best of Shocking Blue 1994 - - - Verzamel-cd (Verenigd Koninkrijk)
A Portrait of Shocking Blue 1994 - - - Verzamel-cd (Duitsland)
Grand Collection 1997 - - - Verzamel-cd (Rusland)
Singles A's & B's 1997 - - - Verzamel-cd (Nederland)
Shocking You 1998 - - - Verzamel-cd (Duitsland)
Golden Collection 2000 2000 - - - Verzamel-cd
Love Buzz 2012 - - - 10-inch dubbel-lp (Nederland)}

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Love is in the air / What you gonna do 1967 ??-11-1967 - -
Lucy Brown is back in town / Fix your hair darling 1968 28-09-1968 21 5
Send me a postcard / Harley Davidson 1968 14-12-1968 11 7
Long and lonesome road / Fireball of love 1969 08-03-1969 17 7
Venus / Hot sand 1969 12-07-1969 3 15 #3 in de Single Top 100
Mighty Joe / Wild wind 1969 29-11-1969 1(2wk) 18
Venus / Hot sand 1970 ??-11-1969 - - (Verenigde Staten)
Scorpio's Dance / Sally was a good old girl 1969 ??-??-1969 - - (Promo)
Venus / Hot sand 1969 24-01-1970 3 11 Heruitgave ; #2 in de Single Top 100
Mighty Joe / I’m a woman 1970 ??-03-1970 - - (Verenigde Staten);#2 in de Single Top 100
Mighty Joe / Long and lonesome road 1970 ??-??-1970 - - (Italië)
Mighty Joe / Acka raga 1970 ??-??-1970 - - (Japan)
Long and lonesome road / Acka raga 1970 ??-04-1970 - - (Verenigde Staten)
Never marry a railroad man / Roll engine roll 1970 06-06-1970 1(2wk) 12 Alarmschijf; #1 in de Single Top 100
Never marry a railroad man / Hear my song 1970 ??-08-1970 - - (Verenigde Staten)
Hello darkness / Pickin' tomatoes 1970 21-11-1970 6 9 Alarmschijf;#4 in de Single Top 100
Pickin' tomatoes / Hello darkness 1970 ??-??-1970 - - (Turkije)
Send me a postcard / Long and lonesome road 1970 ??-??-1970 - - (Frankrijk)
Send me a postcard / Long and lonesome road 1970 ??-??-1970 - - (Turkije)
Long and lonesome road / Send me a postcard 1970 ??-07-1970 - - (Japan)
Mighty Joe / Long and lonesome road / Poor boy 1970 ??-??-1970 - - (Mexico)
Alaska country / Water boy / Daemon lover 1970 ??-??-1970 - - (Portugal)
Sally was a good old girl / Alaska country 1971 ??-??-1971 - - (Japan)
Shocking you / Waterloo 1971 06-03-1971 12 5 #10 in de Single Top 100
Waterloo / Shocking you 1971 ??-??-1971 - - (Turkije)
Boll Weevil / Long and lonesome road 1971 ??-03-1971 - - (Verenigde Staten)
Shocking you / Sally was a good old girl 1971 ??-??-1971 - - (Frankrijk)
Serenade / Sleepless at midnight 1971 ??-11-1971 - - (Verenigde Staten)
Harley Davidson / Seven is a number in magic 1971 ??-??-1971 - - (Turkije)
Blossom lady / Is this a dream 1971 21-08-1971 2 10 #2 in de Single Top 100
Blossom lady / The bird of paradise 1971 ??-??-1971 - - (Spanje)
Out of sight, out of mind / I like you 1971 27-11-1971 6 10 #6 in de Single Top 100
I'll follow the sun / Serenade 1972 ??-??-1972 - - (Japan)
Inkpot / Give my love to the sunrise 1972 11-03-1972 5 9 #5 in de Single Top 100
Rock in the sea / Broken heart 1972 19-08-1972 12 5 #14 in de Single Top 100
Jambalaya / Tobacco road 1972 ??-??-1972 - - (Japan)
Eve and the apple / When I was a girl 1972 09-12-1972 13 8 #15 in de Single Top 100
Eve and the apple / Wild rose 1973 ??-??-1973 - - (Spanje)
Oh Lord / Everything that's mine 1973 07-04-1973 14 5 #14 in de Single Top 100
Oh Lord / In my time of dying 1973 ??-??-1973 - - (Duitsland)
Let me carry your bag / I saw you in June 1973 22-09-1973 tip10 -
I saw you in June / Let me carry your bag 1973 ??-??-1973 - - (Turkije)
Dream on dreamer / Where the pick-nick was 1974 28-01-1974 tip -
This America / I won't be lonely long 1974 11-05-1974 tip -
This America / Ball of confusion 1974 ??-??-1974 - - (Turkije)
Good times / Come my way 1974 ??-??-1974 tip -
Beggin' / My life 1974 ??-??-1974 - - (Japan)
Gonna sing my song / Get it on 1975 31-05-1975 tip -
Louise / Venus 1980 ??-??-1980 - - (Promo)
The jury and the judge / I am hanging on to love 1986 31-08-1986 - -
Venus / Never marry a railroad man 1986 ??-??-1986 - - (Japan)
Venus (BHF-Remix) / Venus (Original version) 1990 ??-8-1990 - -
Venus / Love buzz 1991 ??-??-1991 - - (Verenigde Staten)
Venus / Mighty Joe 1992 ??-??-1992 - - (Duitsland)
Body & soul / Angel 1994 ??-??-1994 - -

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19
Mighty Joe - 1851 - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Never marry a railroad man - 1393 907 1009 1364 1348 1587 1577 1553 1460 1408 1457 1774 1912 1864 - - - - -
Venus 323 521 729 575 629 502 676 510 527 541 470 545 607 557 620 656 885 655 665 959

Mini LP-CD Series (Russische bootleg)[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Beat with us - - - - (Russische bootleg)
At home - - - - (Russische bootleg)
Scorpio's dance - - - - (Russische bootleg)
Third album - - - - (Russische bootleg)
Live in Japan (July 28 & 30, 1971) - - - - Livealbum (Russische bootleg)
Inkpot - - - - (Russische bootleg)
Attila - - - - (Russische bootleg)
Ham - - - - (Russische bootleg)
Dream on Dreamer - - - - (Russische bootleg)
Good times - - - - (Russische bootleg)
The Shocking Blue Reunion 1980 (June 13, 1980) - - - - Livealbum (Russische bootleg)
The Shocking Blue Comeback (December 28, 1984) - - - - Livealbum (Russische bootleg)
23 Greatest Hits - - - - Verzamel-cd (Russische bootleg)

Zie ook[bewerken]

Voetnoot[bewerken]

  1. "Venus" en "The Banjo Song"
  2. Robbie van Leeuwen had de rechten op het nummer voor gebruik in de Verenigde Staten al in 1969 verkocht aan Jerry Ross, eigenaar van het platenlabel Colossus Records, dat destijds een Dutch wave voelde aankomen. Onder meer de Tee Set, George Baker Selection en Sandy Coast kwamen onder zijn vleugels. Ross nam "Venus" in een instrumentale versie op. Het betreft hier overigens wel uitsluitend de uitgaverechten voor het gebruik in bladmuziek en commercials. Robbie van Leeuwen bleef recht houden op de royalty's als componist/tekstschrijver en maakte dan ook een aanzienlijke winst met de hitversie van Bananarama.

Externe links[bewerken]