The Cats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
1rightarrow blue.svg Voor andere betekenissen, zie de doorverwijspagina Cats
The Cats
The Cats in 1974: Achter: Jaap Schilder, Theo Klouwer, Cees Veerman en Arnold Mühren en voor: Piet Keizer en Piet Veerman
The Cats in 1974: Achter: Jaap Schilder, Theo Klouwer, Cees Veerman en Arnold Mühren en voor: Piet Keizer en Piet Veerman
Achtergrondinformatie
Ook bekend als The Mystic Four, The Blue Cats
Jaren actief 1966 - 1985
Oorsprong Volendam, Nederland
Genre(s) Palingsound
Label(s) EMI
Manager Jan Buijs (Tuf)
Leden
Zanger / Gitaar Cees Veerman
Zanger / Gitaar Piet Veerman
Gitaar / Piano Jaap Schilder
Basgitaar Arnold Mühren
Drums Theo Klouwer
Gitaar Piet Keizer (1972-1975)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

The Cats was een popgroep uit Volendam die was samengesteld uit Cees Veerman (1943-2014), Piet Veerman (1943), Jaap Schilder (1943), Arnold Mühren (1944), Theo Klouwer (1947-2001) en van 1972 tot 1975 Piet Keizer (1952).

The Cats werden opgericht in april 1964 en traden voor het eerst op op Koninginnedag 30 april 1964. De band die wordt gezien als de grondlegger van de palingsound was vooral populair in Nederland, België en Duitsland en trad wereldwijd op. De band ging drie maal uit elkaar, waaronder in 1985 voor het laatst. The Cats worden ook wel 'Fab Five' genoemd, als knipoog naar The Beatles' bijnaam 'Fab Four' (fabulous foursome).

In Nederland kende de band elf gouden singles (meer dan 100.000 verkochte exemplaren) en veertien gouden elpees (meer dan 50.000 verkochte exemplaren.[1] In de Top 40 kwamen 37 singles terecht, waarvan vijf op nummer 1, twee op nummer 2 en vijf op nummer 3. In de Volendammer Top 1000 stonden in 2013 73 nummers van deze band genoteerd.

Biografie[bewerken]

De formatie[bewerken]

The Cats begonnen als The Mystic Four en kwamen voort uit Electric Johnny & The Skyriders onder leiding van Jan Buijs (Spruitje), waarin op een gegeven moment alle vier leden meespeelden: Arnold Mühren, Cees Veerman, Piet Veerman en Jaap Schilder. Omdat de band geregeld optrad, hadden ze de behoefte aan een drummer die ze vonden in Cees Mooijer (Pluk) die al sinds de start bij The Skyriders had gedrumd. De naam The Mystic Four werd eerst nog aangehouden, maar vervolgens in The Blue Cats gewijzigd. De naam van de band is afkomstig van de bijnaam van Cees Veerman, Poes, die toen nog de leadzanger was, in combinatie met de blauwe pakken die ze toen droegen en in die tijd in de mode waren.

De band kon (mede) opgericht worden door een lening van Jan Buijs (Tuf), hun latere manager. Dit was de vriend en latere echtgenoot van de zus van Jaap Schilder. Buijs zorgde er verder voor dat de band een ambitieuzere drummer kreeg. Dit werd Theo Klouwer die eveneens bij The Skyriders vandaan kwam. In april 1964 daarna lieten ze Blue vallen en gingen ze verder als The Cats. Hun eerste optreden onder deze naam en met Theo Klouwer als drummer vond plaats op Koninginnedag 30 april 1964.

Talentenjachten en eerste platencontract[bewerken]

Door aan talentenjachten mee te doen, lukte het de band om onder de aandacht te komen van bekende artiesten, die ze dan vervolgens mochten begeleiden. Zo hebben ze opgetreden als begeleidingsband voor Imca Marina, Trea Dobbs en Anneke Grönloh. Daarnaast hadden ze hun eigen optredens met covermuziek.

In 1965 wonnen ze een talentenjacht van Veronica die de zeezender live op de radio uitzond. In Volendam was dit toen nog zo bijzonder, dat alle machines in de fabrieken werden uitgezet om naar The Cats te luisteren. Uit de overwinning kwam een platencontract voort bij het pionierende label Durlaphone in Amsterdam, waar ze hun eerste drie singles opnamen. Geen van de singles belandde in de Top 40. Op dat moment werden ze nog niet uitgebracht op een elpee. Later, tijdens de hoogtijdagen in 1972, werd dit alsnog goedgemaakt toen de singles inclusief de B-kanten uitgebracht werden op de elpee Collectors classics die slechts vanaf één zijde bespeelbaar is.

Overstap naar Bovema/EMI[bewerken]

Na een auditie met het nummer Tossing and turning tekenden The Cats op 11 januari 1966 een contract bij het label Bovema (het latere EMI) waar meteen al tijdens de eerste ontmoeting werd gesproken over de begeleiding door een orkest van dertig personen. De eerste single die ze bij Bovema uitbrachten, What a crazy life, kwam al meteen in de middelste regionen van de Top 40 terecht en bleef vijftien weken in deze hitlijst staan. Hun eerste televisieoptreden was teleurstellend voor de bandleden en de Volendammers die aan de tv zaten gekluisterd. Bob Rooyens liet in zijn programma Moef Ga Ga namelijk een kooi met een kat op het podium plaatsen en Cees Veerman was de enige die even kort in beeld kwam.

Ook de erop volgende singles behaalden de Top 40. Aanvankelijk waren de singles van The Cats allen up-tempopopsongs en op de A-kanten nog niet van eigen hand. Op dat moment hadden The Cats ook nog niet de invloed om veel zelf te bepalen. Cees Veerman vertelde hierover volgens het boek One way wind: "In de begintijd bepaalden de mensen bij Bovema het repertoire ... Het is wel meerdere keren gebeurd dat ik ziek naar huis ging omdat ik een liedje moest inzingen waar ik totaal niet achter stond. Maar goed, Sure he's a cat werd een flinke hit en dan kom je natuurlijk iets sterker te staan." In het nummer Turn around and start again werd voor het eerst gebruikgemaakt van de palingsound-orkestratie en -arrangementen. Het nummer behaalde een 14e plaats. Toen The Cats hun muziek tijdens de succesvolle jaren vooral zelf bepaalden, kwam de keuze tot stand door cijfers te geven aan de voorhanden nummers. Democratisch werd dan gekozen welk nummer op de elpee kwam en van welk nummer een single uitgebracht diende te worden. De band kende weliswaar geen leider, al maakten Cees en Piet Veerman vaak nadrukkelijker hun standpunt bekend dan anderen.

Doorbraak met Piet Veerman als leadzanger[bewerken]

Uitreiking van de Edison van 1969 tijdens het Grand Gala du Disque in februari 1970

De grote doorbraak kwam toen Piet Veerman de leadzang van Cees Veerman overnam, een beslissing waar alle bandleden enthousiast over waren, inclusief Cees Veerman zelf, omdat ze wisten wat Piet Veerman live met zijn stem presteerde. Bovema was tegen een wisseling van de leadzanger, maar de bandleden wilden per se dat Piet het nummer Times were when zou zingen. Dit nummer en de wisseling van de leadzanger luidde vervolgens een succesvolle periode in van 1968 tot en met 1974, waarin vijf nummers op plaats 1, twee nummers op plaats 2 en vijf nummers op plaats 3 van de Top 40 terechtkwamen. Omdat de bandleden het te druk hadden met de optredens, zorgde Bovema ervoor dat sessiemuzikanten de muziek op de elpees inspeelden, zodat The Cats alleen nog naar de studio hoefden te komen om de zang op de platen voor hun rekening te nemen.

Nummer 1-hits met eigen composities[bewerken]

The Cats op Schiphol, voor hun vertrek naar Indonesië in 1971

Times were when was nog steeds geen eigen compositie, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt met de volgende single en nummer 1-hit, Lea, die werd geschreven door Arnold Mühren. Het nummer vertelt het waargebeurde verhaal van de trouwe fan Lia Vertelman die dodelijk betrokken raakte bij een auto-ongeluk.

De volgende single, Why uit 1969, werd ook een nummer 1-hit en was eveneens van de hand van Arnold Mühren. The Cats hadden nu een topniveau bereikt dat ze nog geruime tijd wisten te handhaven. Hun volgende nummer 1-hit was Marian, weer van componist Arnold Mühren. In het tweede jaar van hun succes, 1969, werden The Cats beloond met een Edison, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse popmuziek. The Cats traden op in een groot aantal landen ter wereld; de reizen naar Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen zijn vaak gememoreerd.

Naast andere hits, kwamen The Cats vervolgens met het nummer Where have I been wrong. Deze ballad, waarin Piet Veerman een kenmerkend gitaarloopje laat terugkeren, werd geschreven door de zanger zelf; het loopje ontwikkelde hij samen met zijn achterneef Evert Veerman. Het nummer werd de vierde nummer 1-hit uit de geschiedenis van de band.

Ook in de jaren erna volgden nummers die hoog in de hitlijsten belandden, waaronder One way wind dat het meest verkochte nummer van The Cats werd. Dit nummer, van de hand van Arnold Mühren, werd nadien ongeveer 150 maal gecoverd.[2] De single werd ook in onder andere België en Zwitserland een grote hit. En in Duitsland, waar meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht, wat The Cats de Gouden Hond opleverde, de hoogste platenonderscheiding in Duitsland.

In 1972 kreeg Cees Veerman problemen met zijn stem en het leek er aanvankelijk op dat hij binnen enkele maanden weer zou terugkeren. De gedoodverfde vervanger was zijn broer Harmen, de leadzanger van Left Side. Die wilde zijn goedlopende band echter niet twee maanden verlaten voor een kortstondige rol als tweede solozanger bij The Cats.

The Cats met onder meer Henk Elsink, Eli Asser en Willy Alberti tijdens de uitreiking van de Gouden Harp in 1973

De vervanger - vanaf 2 mei 1972 - werd vervolgens gevonden in Piet Keizer die eerder al roadmanager van The Cats was geweest en goed op de hoogte was van het repertoire. Cees Veerman kwam pas weer aan het eind van 1973 terug en Keizer bleef ook bij de band, die vanaf dat moment uit zes leden bestond.

Uitstap naar een Amerikaanse producer[bewerken]

De producer van The Cats was sinds de overstap naar Bovema Klaas Leyen geweest. Leijen zocht vaak naar geschikte liedjes in de bakken van zijn uitgeverij. Het arrangement lag in handen van Wim Jongbloed. Postuum brachten The Cats later nog hun dank uit aan zijn vrouw, iets waarvan het hen speet dat zij hem hun waardering niet zelf beter hadden overgebracht toen hij nog leefde.

Terwijl de band al een succesvolle periode van vijf jaar achter de rug had en in 1973 was bekroond met een Gouden Harp, werd besloten een nieuwe koers te varen. De grootste successen waren steeds in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland geweest, maar waren uitgebleven in de Engelstalige landen, waar sommige van hun teksten waren aangekomen als Sinterklaasrijmpjes. Daarnaast wilde EMI met de band een sound die meer aansloot bij de Amerikaanse markt. Ook speelde mee dat er spanningen waren binnen de band. EMI-manager Peter Schoonhoven hoopte dat een andere omgeving een nieuwe uitdaging voor The Cats zou vormen, zodat de band bij elkaar zou blijven. "Bij Bovema, later EMI, waren The Cats heilig!", aldus Schoonhoven.[3] Er viel daarom het besluit om over te stappen naar de Amerikaanse topproducer Al Capps. Onder zijn productieleiding werd in 1974 de elpee Love in your eyes uitgebracht. In maart 1975 verscheen verder nog de elpee Hard to be friends van deze producent. Met zijn nieuwe soundkeuze doelde hij op het opvullen van het gat dat was ontstaan toen Creedence Clearwater Revival twee jaar eerder was gestopt.

Toppop, 1974

Ondanks het succes van dit werk, schrokken The Cats enigszins van de snelle en professionele, maar ook harde aanpak in de VS, met een grotere rol voor commercie. Ook hadden de producer en de maatschappij een veel grotere inbreng dan Leijen en Jongbloed in Nederland hadden genomen, waardoor de bandleden zich vaak moesten schikken naar hun wensen. Het nieuwe, Amerikaanse geluid was wennen en ging voor een aantal bandleden te ver.

In het vliegtuig naar huis besloot de band met optredens te stoppen. Ondertussen belandde de single Be my day van hun nieuwste elpee op de eerste plaats van de hitlijsten. The Cats werkten nog wel de geboekte concerten af en gaven hun afscheidsoptreden in Purmerend op 19 mei 1974. Daarna speelde de band nog een half jaar door om optredens af te maken die nog stonden gepland. De scheiding bleef beperkt tot de optredens en de bandleden besloten nog wel werk op plaat uit te brengen en optredens op televisie te doen. Piet Keizer liet al in het vliegtuig weten de band te verlaten omdat hij zijn inkomen niet meer zeker zag. Cees Veerman verliet de band opnieuw tussen 1974 en 1975. Hij was een van de Cats die zich het sterkst tegen de opnames van Capps verzette en stelde voor het materiaal in de zee voor Maribaja te kieperen.

We should be together[bewerken]

Ondertussen kwamen de bandleden op aanreiken van EMI met soloalbums. Piet Veerman kwam met Rollin' on a river (1975), Jaap Schilder met Stay ashore (1976) en Cees Veerman met Another side of me (1976). Piet Veermans gelijknamige single Rollin' on a river bereikt als enige uit het individuele werk de Top 40.

Piet Veerman vertelde volgens het boek Piet Veerman, the story of... over zijn solo-elpee: "Achteraf was de zet om een soloplaat op te nemen best link, het had zomaar het einde kunnen betekenen voor The Cats. De overige Catsleden waren daar wel bang voor."

De conflicten die er in de loop van de jaren bij The Cats waren geweest, zijn door journalist Jip Golsteijn in zijn boek (1973) over de band ook wel verklaard als Tourneeziekte, die hij beschreef als een "mengsel van verveling en overwerktheid die elke irritatie tijdens lange tournees uitbouwt tot een levensgroot conflict." Na de tournee in Suriname in 1969 lag de band hierdoor ook al eens drie weken uit elkaar. De conflicten werden echter wel telkens weer bijgelegd, zo blijkt ook uit het citaat van Piet Veerman in dit boek: "Uitpraten, daar zijn we verdomd goed in. Daar hebben we een bijna tienjarige training in."

Ondanks hun aankondiging niet meer te gaan optreden, kwamen de aanbiedingen uit het land binnen. Op verzoek van manager Jan Tuf werd besloten om toch tien optredens te doen in grote zalen, zoals het eerste in Thialf in Heerenveen. Het jaar erop werden twintig optredens gedaan en op een gegeven moment trad de band ook weer op in gewone zalen. Voor deze optredens traden tot de band twee extra muzikanten toe, Evert Veerman (Jash, achterneef van Piet) en toetsenist Jan Keizer (niet BZN)[4], wat The Cats meer mogelijkheden bood.

De geleidelijke comeback op de bühne werd begeleid met in 1976 het uitbrengen van de single uit met de toepasselijke titel We should be together. Tijdens de comeback in de tweede helft van de jaren zeventig werd echter duidelijk dat de hoogtijdagen van The Cats achter hen lagen. Alleen het nummer Save the last dance for me wist nog een nummer 6-positie in de Top 40 te bereiken; de verkoop van de andere singles bleef echter ver achter bij eerdere successen.

De bandleden hadden echter stuk voor stuk te maken met psychische klachten. Cees Veerman had al een paar jaar last van depressies en ook Piet Veerman had in deze jaren last van hoge stress. In 1979 bezweek vervolgens Arnold Mühren als derde Cat onder de druk. In de documentaire The story of... verhaalde Piet Veerman: "een mens beseft niet wat erachter zit en door die stress wordt er niets meer geschreven. Het is op."

In 1979 besloten ze het opnieuw voor gezien te houden en sloten ze het hoofdstuk af met de single The end of the show; dit nummer stond in 1972 al eens op de elpee Signed by The Cats. Op de valreep leverde de single in 1980 nog een nummer 5-notering in de Top 40 op.

Manager Jan Buijs (Tuf) gaf in 1980 aan dat hij in de eerste jaren nog wel overwicht had, omdat hij enkele jaren ouder was dan de leden van The Cats. Maar naarmate ze allemaal ouder werden, raakte het overwicht door de leeftijd langzaam weg: "Op dat moment vorig jaar kon ik niet meer zeggen, 'kom op jongens we gaan het zo doen'. Die hand die je vroeger misschien was, was toen helemaal weg."[1]

Third life[bewerken]

In 1982 vroeg een vriend van The Cats, Chris van Tilburg van de dancing La Diligence in Heerlen, om een Engelstalige versie van De postkoets van de Selvera's uit 1957 op te nemen. Hij wilde dit nummer, La diligence, als kerst- en nieuwjaarscadeau schenken aan zijn gasten. Nadat het nummer op Hilversum 3 werd gedraaid, kwam de roep om het ook op single uit te brengen. Deze single bereikte nummer 11 in de Top 40 en viel samen met de medley Cats for ever van de Volendamse band Next One die op nummer 5 van de Top 40 belandde.[5][6]

De omstandigheden luidden een nieuwe comeback in met zes nieuwe singles en de elpee met de toepasselijke naam Third life. Bij de bandleden was het besef ontstaan dat ze in de afgelopen jaren een wel erg groot deel aan royalty's hadden moeten afstaan aan EMI, door Cees Veerman verwoord als "bestolen". Vanaf de elpee Third life brachten ze hun muziek daarom uit via hun eigen productiemaatschappij en lag de distributie in handen van Boni Records.[7] Theo Klouwer ontbrak tijdens de eerste comebacktour, omdat hij op dat moment in echtscheiding lag. Bij de tweede tour in 1985 was hij er wel weer bij. Deze tweede tournee bleek zo zwaar voor de stem van Piet Veerman te zijn geweest, dat hij zijn zangstem er bijna door had verloren.

Het leven na The Cats[bewerken]

In 1985 viel de band opnieuw uit elkaar en ging Piet Veerman verder met een solocarrière. Twee jaar later had hij een groot succes met Sailin' home dat op nummer 1 van de hitlijsten terechtkwam en de best verkochte single van 1987 werd. Ook de andere leden gingen huns weegs: Arnold Mühren richtte zich op zijn platenstudio, Cees Veerman ging verder als winkelbediende, Jaap Schilder werd weer metselaar en Theo Klouwer werd vertegenwoordiger in hi-fi-apparatuur. Ondertussen spanden de bandleden vanwege een zakelijk meningsverschil een vruchtloze rechtszaak aan tegen Piet Veerman, waardoor de onderlinge verstandhouding jaren lang bekoeld raakte.[8][9]

Er zijn twee tributebands met repertoire van The Cats. Rond vijftien jaar nadat de originele band uit elkaar ging, werd in 2001 de Tribute To The Cats Band opgericht. Deze band bracht ook eigen werk uit. Twee singles bereikten de Single Top 100 en twee albums de Album Top 100. Een ervan, het Songs to remember, stond 18 weken weken in die laatste lijst met nummer 15 als hoogste notering.[10][11] De andere tributeband is The Cats Aglow Band. Cees Veerman trad in 2008 met hen op als gastmuzikant in Carré in Amsterdam. Ze waren toen de ondersteuningsband van de Amerikaanse zanger Willy DeVille.[12] Piet Veerman trad in de jaren erna meerdere keren met hen op.[13]

Kortstondige comebacks en reünies[bewerken]

In 1994 kwamen Veerman (Cees), Mühren en Schilder nog met een nieuwe samenstelling, samen met Jan Akkerman (gitaar) en Flaco Jiménez (accordeon). Hun album Shine on kende echter niet het succes van vroeger en de single Poppy bereikte zelfs niet de Tipparade. Hetzelfde jaar brachten ze ook nog verzamelalbum The rest of... uit en daarna werd het weer stil rond de band.

In 2001 werd er een Catstribute georganiseerd door Johan Tol en Michel Veerman van het muziekblad 1Way Wind the magazine, met de leden Veerman (Cees), Mühren en Schilder. Tijdens het optreden waren zeshonderd fans er getuige van dat Piet Veerman onverwacht vanuit het publiek het podium opkwam en met zijn oude makkers begon mee te zingen. Sindsdien zijn de vriendschappen onderling weer hersteld.

Vervolgens duurde het nog tot 2006, voordat er weer nieuw werk van The Cats verscheen. Dit gebeurde dat jaar met de cd/dvd Those were the days waarop eerder werk stond en twee nieuwe liedjes: The best years of my life en de titelsong Those were the days.

Op 15 februari 2008 werd de biografie De Cats, een Hollands succesverhaal van Jip Golsteijn uit 1973 opnieuw uitgebracht. Hetzelfde jaar werd ook de grootste collectie tot dat moment uitgebracht, The Cats 100, een verzamelalbum van 5 cd's.

In 2014 verschenen twee verzamelalbums, waaronder Complete, een box met een beperkte oplage van 1.000 stuks die nagenoeg het gehele werk van The Cats omvat en uit 19 cd's bestaat.

Composities[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook lijst van nummers van The Cats

The Cats brachten veel covers uit, vooral aan het begin, maar schreven ook meer dan honderd nummers zelf. Ze schreven nummers alleen, samen met andere Cats en ook met schrijvers buiten de band. Vrij vaak terugkerend als medeschrijver waren Marnec, Nail Che en Alan Parfitt. Andere schrijvers die - samen met Cats of speciaal voor The Cats - een of enkele nummers leverden, waren onder meer Larry Murray, John Durrill, Al Capps, Henny Vrienten (later bij Doe Maar), Henk Hofstede (Nits), Edward Reekers (Kayak), Peter de Wijn (G'race), John Ewbank, Erik van der Wurff, Peter Schoonhoven en Karel Hille.

Het meest productief was Cees Veerman die alleen of met anderen zevenenveertig nummers heeft voortgebracht. Arnold Mühren en Piet Veerman waren elk (mede)verantwoordelijk voor negenendertig nummers, Jaap Schilder voor zesentwintig en Theo Klouwer voor vier. Drie nummer 1-hits werden geschreven door Arnold Mühren en één door Piet Veerman.

De eerste compositie die van elk bandlid op een plaat verscheen was:

Muziekstijl[bewerken]

In de beginjaren speelde de band vooral ruige muziek.[14] De invloeden op de verschillende bandleden varieerden nogal. In de beginjaren werd Cees Veerman beïnvloed door de muziek van The Kinks, waarvan hij Ray Davies de grootste liedjesschrijver in de popgeschiedenis is blijven vinden. Hij typeerde de schrijfstijl van Arnold Mühren in de beginperiode vooral in de Paul McCartney-hoek en de invloed op Piet Veerman zou aanvankelijk vooral uit zijn gegaan van muziek in de stijl van The Drifters.[15]

Na enkele jaren wijzigde de muziekstijl en kwam de nadruk steeds meer te liggen op muziekstukken die ze met meer melodie en in close harmony zongen. Aan deze liederen voegde Wim Jongbloed orkestraties toe. Bijkomend was de wisseling van leadzanger, waardoor de dramatiek in het stemgeluid van Piet Veerman klankbepalend werd voor de band. De combinatie van deze elementen kreeg van Veronica-dj Joost den Draaijer op een gegeven moment de titel palingsound mee.[14][16]

Indien het afweek van de palingsound, varieerde de muziekstijl in de praktijk overigens meer, van stevige rockmuziek zoals Country woman en Linda tot rock-'n-roll zoals Come on girl (1972); van psychedelische muziek zoals Magical mystery morning en Don't waste your time tot sunshine pop zoals Don't waste my time; van funk/soul zoals Second pair of eyes tot countrymuziek zoals Nashville. Verder waren er ballads als It's over now en Irish en een enkel instrumentaal nummer zoals Silent breeze.

Grondleggers van de palingsound[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie palingsound voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de documentaire Single luck: One way wind van de NPS uit 1997 gaven The Cats hun kant van het verhaal achter de palingsound, die volgens Piet en Cees Veerman en Jaap Schilder vooral ook met hun Volendamse achtergrond te maken heeft en gevormd is door hun ervaringen met de zang van de vissers vanaf hun kotters voor de wal of tijdens het zingen in de kerk. Het lied One way wind is een voorbeeld uit de palingsound, volgens Arnold Mühren, omdat het de benodigde elementen bevat: de dramatiek van Piets stem, het hebben van een zekere weemoed en het voluit uithalen met het zangkoortje.[16] Platenuitgever Schoonhoven hoort in de sound van The Cats vooral de stem van Piet Veerman, de composities van Arnold Mühren, de arrangementen van Wim Jongbloed en de productie van Klaas Leyen terug.[17]

De managers Jan en Jaap Buijs namen tijdens het pluggen van de singles van The Cats altijd een bosje paling mee voor Veronica-dj Joost den Draaijer. Den Draaijer had zich in die tijd de Amerikaanse gewoonte aangewend om bijnamen te verzinnen voor bepaalde muziekstijlen en gaf aan de muziek van The Cats de term palingsound mee. The Cats werden hiermee de grondleggers van de palingsound, een stijl die werd gevolgd door verschillende andere bands uit Volendam, zoals BZN.

Piet Veerman memoreerde jaren later over hun stijl: "Toen ik die oude banden beluisterde, realiseerde ik me pas hoe 'eigen' ons geluid was ... Wij hebben vroeger urenlang gerepeteerd om voor ons ieder afzonderlijk de juiste klankkleur te bepalen ... In feite was dat monnikenwerk, omdat we bijna ieder woord, iedere klank en iedere frase op een weegschaal legden en daar een besluit over namen."[18]

Waardering[bewerken]

In Nederland kende de band elf gouden singles (meer dan 100.000 verkochte exemplaren) en veertien gouden elpees (meer dan 50.000 verkochte exemplaren.[1] In de Top 40 kwamen 37 singles terecht, waarvan vijf op nummer 1, twee op nummer 2 en vijf op nummer 3. In de Volendammer Top 1000 stonden in 2013 73 nummers van deze band genoteerd.

The Cats kregen in 1969 een Edison toegekend in de categorie popmuziek[19] en in 1973 een Gouden Harp.[20] In 2006 werden de vier nog levende Cats benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau (drummer Theo Klouwer was in 2001 overleden).[21]

De leden van band werden drie maal uitgeroepen tot ereburger, namelijk van Los Angeles (1974), Edam-Volendam (2004) en Aruba (2004).[22]

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

De volgende lijst bevat de albums (elpees en cd's) die in Nederland zijn uitgebracht; eventuele noteringen zijn de posities in de Album Top.[23]

Voorbeelden van albums die in andere landen verschenen zijn: 45 lives (1970, VS) en Lo mejor (1972, Spanje) en Katzen-spiele (1972, Duitsland). Het laatste album onderscheidt zich van de andere landen, doordat alle nummers Duitse vertalingen zijn. Verder verschijnt in het Frans nog Sois ma femme, een vertaling van Be my day.

Jaar album piek weken opmerking(en)
1967 Cats as cats can
1968 Cats goud
1969 Colour us gold 1(4wk) 18 goud
1970 Take me with you 1(2wk) 21 goud
1971 Cats aglow 3 11 goud
1972 Signed by The Cats 3 12 goud
1973 Home 8 14 goud
1974 Love in your eyes 1(3wk) 18 goud
1975 Hard to be friends 40 5
1975 We wish you a merry Christmas 22 4
1976 Homerun 19 8
1978 Like the old days
1983 Third life 8 13 goud
1985 Flyin' high 24 13
1994 Shine on 38 5
Livealbum:
1984 Live 33 8
Verzamelalbums met nieuw werk:
1983 Het beste van The Cats bevat een nieuw nummer
1994 The rest of... oude en nieuwe nummers
2006 Those were the days 2 23 bevat twee nieuwe nummers / goud
2014 Complete 30 2
2014 Collected 2 19
Overige verzamelalbums:
1969? Songs we sang
1970 Portrait 4 16 goud
1970? Where have I been wrong
1971 The Cats
1972 Times were when 12 4 goud
1972 One way wind
1972 Collectors classics halve elpee van oudste werk
1972? Vaya con Dios
1973 The best of The Cats
1974 10 jaar 2 17 goud
1974 Story presenteert The Cats op hun best 3 12
1977 Let's go together
1979 20 golden hits 14 27 platina
1979 The end of the show
1983 The story of 10 14 goud
1983 Collection
1984 Het complete hitalbum nummer 1 in de TV LP Top 15
1985 De mooiste van The Cats
1985 Girls only
1988 Greatest hits volume 1 & 2 30 15
1992 Love cats 14 17
1994 Gold 22 16
1998 The very best of - Highlights 32 9
2002 Greatest hits 3 18
2008 Hollandse sterrencollectie
2008 The Cats 100 2 20
2010 Alle 40 goed nummer 21 in de Midprice Top 50
2011 Trying to explain - Cats only 19 8
2012 Best of - 3CD
2016 The golden years of Dutch pop music - A & B sides 1964-1974 1 70

Singles[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook lijst van nummers van The Cats

Hieronder staan de singles die in Nederland zijn uitgebracht. Er zijn ook singles in het buitenland uitbracht die een andere samenstelling hadden. Zo stond I walk through the fields in 1970 bijvoorbeeld in Japan[24] op de A-kant van een single, terwijl het in Nederland de B-kant was van Magical mystery morning. In Duitsland kwamen ook singles in het Duits uit.

Hieronder volgt een overzicht van de singles met de bijbehorende noteringen:[25][26][27]

Jaar single Top 40 Top 30/50 Vlaanderen Duitsland Zwitserland Oostenrijk VS (AC) tekst en muziek opmerking
piek weken piek weken
1965 Juke-box - - - - - - - - - cover
1965 Somewhere over the rainbow - - - - - - - - - cover
1965 Ave Maria no morro - - - - - - - - - cover
1966 What a crazy life 14 15 16 2 - - - - - cover
1967 Vive l'amour 26 6 - - - - - - - cover
1967 Sure he's a cat 12 13 8 6 - - - - - cover
1967 What's the world coming to 27 5 - - - - - - - cover
1968 Turn around and start again 14 9 14 3 - - - - - cover
1968 Times were when 2 18 2 14 - - - - - cover Piet Veerman wordt de leadzanger
1968 Lea 1(2wk) 22 1(1wk) 18 6 - - - - Arnold Mühren
1969 Why 1(5wk) 13 1(4wk) 12 8 - - - - Arnold Mühren
1969 Scarlet ribbons 3 11 2 11 18 - - - - cover
1969 Marian 1(5wk) 16 1(6wk) 14 8 - - - - Arnold Mühren Alarmschijf
1970 Magical mystery morning 4 9 3 8 14 - - - - Arnold Mühren
1970 Where have I been wrong 1(2wk) 14 1(4wk) 13 9 - - - - Piet Veerman
1971 Don't waste your time 11 5 9 5 - - - - - Piet Veerman
1971 One way wind 3 14 3 12 4 4 1 - - Arnold Mühren Alarmschijf
1972 Let's dance 2 18 2 14 2 3 2 18 - Piet Veerman
1972 Vaya con Dios 3 14 2 11 2 - - - - cover
1972 There has been a time 3 11 3 9 16 34 - - - Arnold Mühren
1972 Du bist mein Zuhaus - - - - - 36 - - - m:Arnold Mühren
1973 Let's go together 7 7 7 6 - - - - - Piet Veerman en Jaap Schilder Alarmschijf
1973 Maribaja 6 7 7 6 - - - - - Arnold Mühren Alarmschijf
1973 Rock 'n' roll 4 9 3 7 19 48 - - - cover Alarmschijf
1974 Be my day 1(6wk) 15 1(3wk) 13 1 4 - 12 18 aangereikt Alarmschijf
1974 Come Sunday 6 8 5 7 26 46 - - - aangereikt Alarmschijf
1975 Hard to be friends 15 5 13 4 - - - - - aangereikt
1975 Like a Spanish song 9 6 10 5 15 - - - - aangereikt
1975 Silent night 18 4 21 2 - - - - - cover
1976 We should be together 16 5 13 5 - - - - - cover
1976 Romance 25 4 tip9 - - - - - - aangereikt
1977 Save the last dance for me 6 8 6 6 11 48 - - - cover
1977 Cindy 18 5 21 3 - - - - - cover
1977 Lucky star tip5 - tip8 - - - - - - aangereikt
1978 She was too young 24 5 27 5 21 - - - - Cees Veerman
1980 The end of the show 5 10 7 9 20 - - - - Cees Veerman
1982 La diligence 11 8 5 8 18 - - - - t:Piet Veerman en Arnold Mühren
1983 Stay in my life 20 5 17 6 - - - - - Piet Veerman
1983 Love is a golden ring 15 5 11 8 19 - - - - cover
1984 Lovers don't talk 37 3 35 3 - - - - - cover
1984 Second pair of eyes - - tip - - - - - - Piet Veerman
1984 A love like yours - - tip - - - - - - cover
1985 She's so in love 31 5 27 5 - - - - - cover
1985 Hooray for Michael tip8 - tip - - - - - - Arnold Mühren
1994 Poppy - - - - - - - - - Arnold Mühren
2006 The best years of my life tip2 - 10 8 - - - - - aangereikt
2006 Those were the days - - 63 2 - - - - - aangereikt

Radio 2 Top 2000[bewerken]

Nummer(s) met noteringen
in de Radio 2 Top 2000
'99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15
Be my day - 1161 1465 1742 1553 1646 1825 1699 1675 1652 1550 1642 - - - - -
Lea 623 527 669 494 513 468 528 361 416 423 384 382 486 493 609 530 661
Let's dance 1214 - 1344 1863 1513 1708 1605 1534 1888 1646 1857 1796 - - - - -
Marian 995 - 737 659 697 701 609 534 565 594 543 571 792 828 1002 905 1112
One way wind 224 198 300 328 282 327 280 217 204 233 298 311 411 596 668 540 691
Rock 'n' roll (I gave you the best years of my life) - 1116 1159 1232 1253 882 745 743 677 770 882 886 1108 1558 1658 1721 -
Scarlet ribbons - - - 554 493 718 629 526 639 610 702 645 741 1002 961 958 1108
Sure he's a cat 1629 - - - 1945 1710 1794 1985 - 1987 1907 1904 - - - - -
The end of the show - - - 1277 1239 1225 1405 1221 1384 1337 1277 1439 1669 1946 1670 1690 1941
Times were when - - 1320 1083 1142 1036 1129 1035 1089 1101 1028 1181 1357 1656 1506 1472 1627
Vaya con Dios - - - 1990 1120 1249 1166 1083 1157 1197 1196 1235 1520 1535 1725 1723 -
Where have I been wrong - 798 715 1057 873 981 1233 984 1130 1027 985 952 1261 1913 1444 1354 1759
Why 1060 - 1108 1252 1133 1103 1211 842 1065 1020 957 977 1247 1554 1369 1295 1507

Dvd's[bewerken]

Dvd's[28] (hitnoteringen in de Nederlandse Music Top 30) Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
 Hoogste 
positie
 Aantal 
weken
 Opmerkingen 
Luv & The Cats music show ? Alternatieve titel: The Cats & Luv Music Show
The complete collection 2003 3 cd's, dvd en boekje van 60 pagina's, twee versies: Silver letters en White letters
The dvd vollection 2003 18 hit clips + vele extra's
Voor alle fans 2004 Al hun successen op dvd + cd
Hits uit 40 jaar Top 40 2004 Cd en dvd
Those were the best years of my life 2006 Cd en dvd
The Cats in Indonesië 2008 22-03-2008 23 3 Plus The story of The Cats & Vaya con Dios live
Trying to explain - Cats only 2011
Remember the good times 2012 De tijd van toen, 2 cd's en dvd

Zie ook[bewerken]