Trea Dobbs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trea Dobbs
Trea Dobbs
Trea Dobbs
Algemene informatie
Volledige naam Trea van der Schoot
Geboren 4 april 1947
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1964 - heden
Beroep zangeres en tekstschrijfster
Label(s) Phonogram Records
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Trea Dobbs (Eindhoven, 4 april 1947) is een Nederlandse zangeres en tekstschrijfster. Ze is vooral bekend van haar hit Ploem ploem jenka (1965).

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Dobbs (geboren Trea van der Schoot) groeit op in Eindhoven. Ze zingt thuis al veel, liefst op de wc omdat het daar zo lekker galmt. Het geluid van de doortrekkende stortbak ziet ze als haar applaus. Samen met vriendin Annelies de Graaf, die ook als zangeres actief is, loopt Dobbs heel wat talentenjachten af. In 1962 neemt ze als 15-jarige deel aan het Cabaret der Onbekenden en wordt daar 4e. Het jaar daarop doet ze weer mee. Nu wordt ze 1e en krijgt ze een platencontract bij Phonogram. Enkele andere artiesten die zijn doorgebroken dankzij deze talentenjacht zijn Anneke Grönloh (1959), Armand (1965) en Lenny Kuhr (1967). Na haar overwinning mag ze haar eerste singletje opnemen, maar Casanova bacia mi haalt de hitlijsten niet. Haar derde single Parel van de Zuidzee lukt dat wel en staat in 1964 twee weken op plaats 50 in de Hitwezen Top 50. In dat jaar wordt ze ontdekt door Caterina Valente en neemt ze drie Duitstalige singles op. Omdat ‘Van der Schoot’ in het Duits moeilijk uit te spreken is, verandert Phonogram haar achternaam op advies van Valente in Dobbs (volgens Valente naar een clown uit een oud circus-geslacht). Verzamelaars weten dat in die tijd platen uitkomen met zowel Trea's oude als nieuwe naam erop. In 1964 maakt ze tevens deel uit van de Nederlandse ploeg die dat jaar het songfestival van Knokke wint.

Een jaar later weet Dobbs ook door te dringen tot de hoogste regionen van de hitlijsten. Met haar versie van You've lost that lovin' feelin' komt ze tot plaats 8 in de Top 40. Rond dezelfde tijd staat ze ook hoog genoteerd met Ploem ploem jenka, het nummer waarmee ze in 1965 deelnam aan het Nationaal Songfestival. Het nummer was een variatie op de jenka-dans die dat jaar enorm populair was. Dobbs eindigde echter op de derde plaats, achter Conny Vandenbos en Ronnie Tober. Hoewel ze niet naar het Songfestival ging, scoorde ze wel een hit en het nummer zou uitgroeien tot een Nederlandse evergreen. De sterrenstatus levert Trea ook haar eigen tv-show "Licht op Trea" op. In 1965 komt ook het album "De songwereld van Trea" uit, volgens sommigen een van de allereerste populaire albums die ook op de pas geïntroduceerde muziekcassette verschijnen. Aan het eind van het jaar heeft ze haar laatste top 40-hit met Marmer, steen en staal vergaan, een vertaling van Drafi Deutschers Marmor, Stein und Eisen bricht. Samen met Rob de Nijs, Ria Valk en Marijke Merckens (allemaal artiesten uit de DECCA-stal van Phonogram) schittert Dobbs ook in de tv-show "TV-magazine", waarin ze naast humoristische liedjes ook redelijk wat Engels materiaal te zingen krijgt. Een aantal nummers uit het programma is vastgelegd op de lp TV Magazine 1965 op het DECCA-label, een van de eerste populaire lp's die behalve in mono ook in stereo verschijnen.

op 16 maart 1967 trouwt Trea Dobbs met Harry van Hoof

Op 16 maart 1967 trouwt Dobbs met Harry van Hoof. Omdat de tieneridolen het steeds moeilijker krijgen te concurreren met de beatgroepjes loopt de verkoop van haar platen achteruit, al blijft ze wel regelmatig nieuwe singles maken. Tot een tweede album komt het echter niet meer. Door de toenemende werkdruk stort ze tijdens een voorstelling van de Sleeswijk Revue volledig in. Kort daarna stopt ze met zingen. Later vertelt ze daarover dat haar carrière niet, zoals vaak wordt gedacht, als een nachtkaars is uitgegaan. "Het was in één keer afgelopen", aldus Dobbs. Na een paar jaar loopt haar huwelijk met Van Hoof op de klippen en begint ze een kledingzaak in Maarheeze. Als deze een aantal jaren later failliet gaat, pakt ze in 1981 haar zangcarrière weer op met het uitbrengen van de single "Laat het niet verder meer gaan". Pogingen tot een comeback in de vroege jaren tachtig mislukken. Alleen de single ’n Kus van u meneer weet in 1986 de tipparade te halen; het wordt wel een evergreen in de gay-scene. Haar tweede huwelijk met Theo Walraven, in 1982, houdt geen stand. Op haar laatste single, uit 1999, zingt ze samen met Ome Henk een moderne versie van de Ploem ploem jenka. Deze single blijft echter onopgemerkt.

Tegenwoordig houdt Dobbs zich onder meer bezig met teksten schrijven en met het coachen van beginnende artiesten. Optreden of platen maken doet ze niet meer. "Dat wil ik mijn publiek niet meer aandoen", verklaarde Trea begin 2008 in het "Theater van het sentiment". "Mijn stem heeft te veel te lijden gehad van het vele roken dat ik deed, en daardoor kan ik niet meer neerzetten wat ik vroeger van mezelf gewend was. Daarom ben ik met zingen gestopt".

In 2011 verschijnt een dvd met daarop een drietal bewaard gebleven Rob de Nijs-shows van de VARA uit de jaren 60. In de shows (TV Magazine) is ook Trea te zien, naast Ria Valk en Marijke Merckens. Ze woont tegenwoordig in Helmond.

In de zomer van 2014 is Dobbs een van de Krasse Knarren in het gelijknamige programma van Omroep MAX. Samen met Hans van der Togt, Ad van de Gein, Kitty Knappert en Eric Schneider verblijft ze een aantal dagen in een huis dat helemaal in jaren 70-stijl is herschapen, om zo de problemen van het ouder worden beter de baas te kunnen.

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met hitnotering(en)
in oude hitlijsten
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
maanden
Opmerkingen Bron
Parel van de Zuidzee 8-8-1964 50 2 Hitwezen Top 50
Ik vraag het aan de sterren 31-10-1964 45 6 Hitwezen Top 50
Secret love 28-11-1964 36 4 Hitwezen Top 50
Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Ik vraag het aan de sterren 9-1-1965 32 1
You've lost that lovin' feelin' 20-2-1965 8 7
Ploem ploem jenka 6-3-1965 8 15
Calling the stars 1 & 2 1965 Met Rob de Nijs en The Lords, Ria Valk en Marijke Merckens
Marmer, steen en staal vergaan 11-12-1965 7 18
Was jij maar in Lutjebroek gebleven 9-11-1968 tip
'n Kus van u meneer 24-5-1986 tip

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]