Beatmuziek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De beatmuziek is de substijl van de rock die in het midden van de jaren zestig van de twintigste eeuw de popmuziek domineerde. Gewoonlijk laat men de beat in Liverpool beginnen, bij de zogenaamde merseybeat. Hiervan waren The Beatles veruit de voornaamste exponent. Andere bekende groepen die scoorden in de beginperiode van de beat waren onder meer The Rolling Stones, The Searchers, The Kinks, The Animals en The Who. Met opkomst van de beat veranderde ook de jeugdcultuur drastisch, de vetkuiven werden ingewisseld voor voorover gekamd lang haar, andere modieuze kleding en vooral een wat intellectuele houding van de jongeren.

Muzikale invloeden[bewerken]

De merseybeat uit Liverpool was vooral in het begin gebaseerd op de Britse skiffle, maar ook de Amerikaanse rock-'n-roll, rhythm-and-blues en soul hadden grote invloed. Zowel John Lennon en Paul McCartney zeggen sterk beïnvloed te zijn door Buddy Holly en artiesten van Motown. The Rolling Stones en The Animals zijn dan weer meer beïnvloed door de rauwe rhythm-and-blues. Bob Dylan heeft grote invloed gehad op de teksten van de songs, niet langer waren het eenvoudige liefdesliedjes, maar ook serieuze onderwerpen over politiek en maatschappelijke problemen kwamen aan bod. Ray Davies van The Kinks heeft hier belangrijk aan bijgedragen. De muzikale invloeden waren overigens wederzijds, Amerikaanse groepen als The Byrds hadden goed geluisterd naar The Beatles.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Nederbiet

Britse invasie[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Britse invasie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

'Britse invasie' (Engels: British Invasion) verwijst in de Verenigde Staten en Canada naar de 'vloedgolf' van Britse bands die in de jaren zestig Amerikaanse bands en artiesten in de hitlijsten overschaduwde.