Cabaret der Onbekenden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Cabaret der Onbekenden was een benaming die in de 20ste eeuw gebruikt werd voor talentenjachten voor zangers en andere (toneel)artiesten in Nederland.

In de jaren de jaren-'30 ontstond het verschijnsel in Amsterdam. Zo organiseerde de VARA voorjaar 1936 een serie avonden in de bioscoop Cinema Royal, waaruit de zanger Max van Praag als winnaar naar voren kwam. Later werden dergelijke wedstrijden gehouden in café Van Klaveren, op de hoek van het Frederiksplein. Onder anderen wonnen daar Johnny & Jones in 1937.

Na de oorlog werden talentenjachten georganiseerd in Loosdrecht door de winnaar van 1936, Max van Praag, samen met zijn broer Jaap, die een platenzaak had.[1]

Vanaf de jaren 50 was de muziekindustrie sterk op zoek naar nieuwe artiesten die de jeugd konden aanspreken en de gevestigde orde konden vervangen. Talentenjachten als het Cabaret der Onbekenden werden gezien als een bruikbaar middel.

In 1959 zond de publieke omroep KRO voor het eerst rechtstreeks de finale uit van het Eindhovense Cabaret der Onbekenden, dat gehouden werd in het Carlton Hotel in Eindhoven. Het evenement was een samenwerking tussen het hotel, platenmaatschappij Phonogram, Radio Luxembourg en het tijdschrift Muziek Parade.[2][3]

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

Enkelen van de bekendste deelnemers aan een Cabaret der Onbekenden zijn opgenomen in onderstaande tabel.

Jaar Winnaar Bekende (andere) deelnemers Locatie
1936 Toon Hermans[4] Café Limburgia, Heerlen
1940? ? Maria Zamora Café van Klaveren, Amsterdam
1957 The Fouryo's
1958 Ria Valk Nachtclub “Het Uiltje”, Amsterdam
1959 Anneke Grönloh Peter & Zijn Rockets (tweede plaats) Carlton Hotel, Eindhoven
1960 The Lighttown Skiffle Group John Lamers Carlton Hotel, Eindhoven
1963 Trea Dobbs[5] Carlton Hotel, Eindhoven
1965 Elly Nieman Carlton Hotel, Eindhoven
1966 Armand[6]
1967 Lenny Kuhr
1968 Saskia & Serge[7] Loosdrecht
1975 Greetje van der Veer[bron?] Carlton Hotel, Eindhoven