Johnny & Jones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Johnny & Jones
Prentbriefkaart uit 1938
Prentbriefkaart uit 1938
Achtergrondinformatie
Ook bekend als Jonny und Jones
Jaren actief 1934-1944
Oorsprong Amsterdam, Nederland
Genre(s) jazz
Label(s) Nederlands Jazz Archief, Panachord, Granny's Records
Leden
zanger (Johnny) Nol van Wesel
zanger (Jones) Max Kannewasser
(en) Last.fm-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Johnny & Jones is de naam van het Amsterdamse jazz-duo Nol (Arnold Siméon) van Wesel (Johnny) (3 augustus 1918 - 20 maart 1945) en Max (Salomon Meyer) Kannewasser (Jones) (24 september 1916 - 15 april 1945).

Carrière[bewerken]

Van Wesel en Kannewasser tijdens sloopwerkzaamheden in Kamp Westerbork, tekening van Leo Kok uit 1944
Westerbork Serenade (1944)
Wij slopen met muziek (1944)

Van Wesel en Kannewasser werkten beiden voor de Bijenkorf. In 1934 werden ze ontdekt, toen ze tijdens een personeelsfeest met het kwartet The Bijko Rhythm Stompers speelden. Twee jaar later gaven ze definitief hun baan op en begonnen met optredens onder de naam Johnny & Jones. Hun grootste hit werd Mijnheer Dinges weet niet wat swing is. Ze maakten jazzy liedjes begeleid op de gitaar, hun teksten, steevast met een Amerikaans accent uitgesproken, kenmerkten zich door humoristische parodieën op de actualiteit. Vanaf 1937 traden Johnny & Jones regelmatig op voor de VARA-radio en werden mateloos populair.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Vanwege hun joodse afkomst mochten Johnny & Jones tijdens de Duitse bezetting nog alleen voor joods publiek optreden, en vanaf 1941 helemaal niet meer. In 1943 werden ze samen met hun echtgenotes opgepakt en naar doorvoerkamp Westerbork gebracht. Ze werden tewerkgesteld als slopers van neergestorte oorlogsvliegtuigen. Bij een vliegtuigdemontage bij Weesp hebben ze van de gelegenheid gebruik gemaakt om in Amsterdam nog zes liedjes op te nemen, waaronder de Westerbork serenade.[1]

In het kamp traden ze nog slechts eenmaal op onder de naam Jonny und Jones, aangezien in de revue slechts de Duitse taal toegestaan was die ze nauwelijks machtig waren. Ze traden nog wel informeel op in het koffiehuis.[2]

Op 4 september 1944 werden Johnny & Jones tijdens een van de laatste transporten uit Westerbork naar achtereenvolgens de kampen Theresienstadt, Auschwitz, Sachsenhausen, Ohrdruf en Bergen-Belsen gedeporteerd. Uiteindelijk stierven ze van uitputting in de laatste oorlogsdagen van 1945.

Discografie[bewerken]

  • Mijnheer Dinges weet niet wat swing is (single, 1938) (componist Joop de Leur, tekst Max Kannewasser), Metro-muziek
  • Johnny and Jones: Two Kids and a Guitar (album)
  • Westerbork Serenade (1944)

Externe links[bewerken]

Wikisource Bronnen die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Auteur:Johnny & Jones op Wikisource