Tony Iommi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tony Iommi

Tony Iommi (Birmingham, 19 februari 1948) is een Brits gitarist. Hij is vooral bekend als lid van de rockband Black Sabbath. Hij is altijd trouw gebleven aan de Gibson SG, waar ook een "Tony Iommi signature model" van is uitgegeven.

Op zijn laatste werkdag in een metaalfabriek in Birmingham verloor hij de topjes van twee vingers van zijn rechterhand, waarmee hij akkoorden pakt (hij is linkshandig). Dokters vertelden hem dat hij nooit meer gitaar zou kunnen spelen. Hij bleef echter spelen en gebruikt daarom tot op vandaag nog altijd extra lichte snaren en draagt een plastic bescherming over de beschadigde vingers (hij gebruikte eerst stukjes leer, maar dit kwam zijn gitaarspel niet ten goede).

Om zijn vingers nog verder te ontzien stemde Iommi zijn gitaar omlaag van E naar D. Hierdoor ontstond het diepe grommende gitaargeluid dat sinds halverwege de jaren 80 door veel metalbands wordt gebruikt maar dat eind jaren 60 volstrekt uniek was.

Tony Iommi's gitaarspel was vernieuwend op het gebied van riffs in de heavy metal, bijvoorbeeld in nummers als Paranoid, War Pigs en The Wizard. Hij dankt daaraan ook zijn bijnaam: "The Riffmeister". Iommi heeft met name aan heavy- en doommetal een grote bijdrage geleverd.

Op 9 januari 2012 werd bekendgemaakt dat Iommi gediagnosticeerd is met lymfeklierkanker.[1] In 2013 werd hij hiervoor behandeld en de datums van optredens van Black Sabbath werden zo ingepland dat Iommi elke zes weken voor behandeling naar het Verenigd Koninkrijk kan. Begin januari 2014 maakte Iommi bekend dat zijn behandeling naar verwachting in dat jaar wordt afgerond.[2] In november 2015 zou er een afscheidsconcert komen van Black Sabbath tijdens het Ozzfest festival, maar die werd in april geannuleerd. In september en oktober werd dan bekendgemaakt dat ze in 2016 hun definitieve afscheidstournee zouden doen.