Naar inhoud springen

Straatmuzikant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Straatmuzikant met orgeltje in Parijs omstreeks 1898, gefotografeerd door Eugène Atget.
Een straatmuzikant in Sevilla.
Muzikant in de subway, NYC.
Straatmuzikant op de Handschoenmarkt in Antwerpen.

Een straatmuzikant is een muzikant die in openbare ruimten, veelal buiten op straat of in overdekte winkelcentra, optreedt. In grote steden, zoals Parijs, Londen en New York, vindt men straatmuzikanten ook in de stations van de ondergrondse, gebruikmakend van de goede akoestiek. Soms treden zij zelfs op in de rijtuigen.

Het is de bedoeling van de muzikant dat men de muziek zo prettig vindt, dan men hem hiervoor beloont. Daarom speelt hij veelal bekende melodieën. Meestal heeft de muzikant een hoed, beker of koffer voor zich staan waar men geldstukken in kan werpen, soms gaat hij ook met de pet rond. Beloningen kunnen ook elektronisch worden gegeven via een QR-code die men met de smartphone moet scannen, zodat men een tikkie ontvangt waarmee men het geld overmaakt naar de rekening van de straatmuzikant.

Veelgebruikte instrumenten van een straatmuzikant zijn accordeon, viool en gitaar. Ook de bediener van een draaiorgel kan men als straatmuzikant zien. [bron?]

Sommige bekende artiesten, zoals Rod Stewart, Beck, Damien Rice en Glen Hansard (The Frames) hebben een periode als straatmuzikant gespeeld.

Vergunning[bewerken | brontekst bewerken]

In veel plaatsen is een vergunning nodig voor het uitoefenen van muziek of theater op straat, eventueel met gebruik van elektronische versterkers. Afhankelijk van het gemeentelijk beleid controleert de politie hier al dan niet streng op. Deze vergunning kan bepalingen bevatten die ervoor zorgen dat de muzikanten regelmatig van plaats veranderen, bijvoorbeeld om niet te lang voor dezelfde winkel te spelen. In opkomst zijn straatfestivals, waar artiesten vrij mogen optreden.

Bekende straatmuzikanten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]