Mescaline

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mescaline
Structuurformule en molecuulmodel
Structuurformule van mescaline
Structuurformule van mescaline
Algemeen
Molecuulformule
     (uitleg)
C11H17NO3
IUPAC-naam 2-(3,4,5-trimethoxyfenyl)ethaanamine
Andere namen 3,4,5-trimethoxyfenethylamine, mezcaline, mezcline, mescalin
Molmassa 211,25758 g/mol
SMILES
COC1=CC(=CC(=C1OC)OC)CCN
CAS-nummer 54-04-6
PubChem 4076
Beschrijving wit poeder
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Schadelijk
Waarschuwing
H-zinnen H302
EUH-zinnen geen
P-zinnen geen
Fysische eigenschappen
Aggregatietoestand vast
Smeltpunt 35-36 °C
Kookpunt (bij 1,599 kPa) 180,0 °C
Waar mogelijk zijn SI-eenheden gebruikt. Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Mescaline is een alkaloïde afkomstig van onder andere de cactussen Lophophora williamsii (peyote), L. diffusa, Echinopsis pachanoi en Echinopsis peruvianus. Het kan tegenwoordig ook synthetisch gemaakt worden. Mescaline is als recreatieve drug bekend onder de namen mescalito, mess, wizz en cactus. Naast recreatief gebruik wordt mescaline voornamelijk door psychonauten gebruikt voor verlichting en verkenning van de geest.

In Mexico is deze stof reeds lang bekend. Hij werd vooral toegepast in sjamanistische rituelen.

Het effect van mescaline zou door gebruikers beschreven worden als een innerlijke reis door de geest, waarbij zowel de negatieve als positieve kanten van de geest uit een ander perspectief kunnen worden verkend. Sommige gebruikers zouden alles omgeven zien door een soort van cartoonesk licht.

Bekende gebruikers[bewerken]

In de sciencefictionfilm The Matrix (1999, regie Andrew en Lana Wachowski) wordt er op de vraag van hoofdpersonage Neo of zijn klant Choi het gevoel kent dat je niet zeker weet of je wakker bent of slaapt geantwoord: "Constant, dat komt door de mescaline. De enige manier om te vliegen."

Bekend is dat de zanger van The Doors, Jim Morrison, regelmatig experimenteerde met mescaline. Dit is ook te zien in de gelijknamige film The Doors uit 1991. De bandnaam is afgeleid van het boek Doors of Perception door Aldous Huxley. In het boek beschrijft Huxley zijn ervaringen met het gebruik van mescaline.

Zie ook[bewerken]