John Couch Adams

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
John Couch Adams
John Couch Adams rond 1870
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 5 juni 1819
Geboorteplaats Laneast
Datum van overlijden 21 januari 1892
Plaats van overlijden Cambridge
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Wiskunde, astronomie
Bekend van Voorspelling van het bestaan en de positie van Neptunus

John Couch Adams (Laneast, 5 juni 1819 - Cambridge, 21 januari 1892) was een Brits wiskundige en astronoom.

Hij is vooral bekend geworden omdat hij het bestaan en de positie van de planeet Neptunus wist te voorspellen aan de hand van wiskundige berekeningen. Hij deed zijn berekeningen aan de hand van afwijkingen of perturbaties in de baan van Uranus, gecombineerd met de wetten van Kepler en Newton. Dezelfde berekeningen werden ongeveer gelijktijdig gedaan door Urbain Le Verrier, maar de twee waren niet op de hoogte van elkaars werk.

Adams volgde George Peacock op als Lowndean Professor in de sterrenkunde en de meetkunde aan de Universiteit van Cambridge, en zou die positie gedurende 34 jaar (tot aan zijn dood) blijven bekleden, net als een fellowship in de wiskunde aan Pembroke College. Zijn voorspelling van Neptunus is zijn meest bekende werk, maar dit werd gevolgd door een lange en vruchtbare carrière in de sterrenkunde en de wiskunde.[1] In 1856 publiceerde hij een nieuwe tabel van de parallax van de maan, die de tabel van Johann Karl Burckhardt overtrof en van invloed was op het onderzoek van Marie-Charles Damoiseau, Giovanni Antonio Amedeo Plana, en Philippe Gustave Doulcet.

Hij won in 1866 de Gouden medaille van de Royal Astronomical Society. In 1884 nam hij deel aan de International Meridian Conference als afgevaardigde van het Verenigd Koninkrijk.

Een krater op de maan is vernoemd naar hem, Walter Sydney Adams en Charles Hitchcock Adams. Ook zijn de buitenste ring van Neptunus, de planetoïde 1996 Adams, en de Adamsprijs naar hem vernoemd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  1. James R. Newman, "The World of Mathematics," deel 2, Simon and Schuster, New York 1956.