John George Phillips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
John George Phillips

John George (Jack) Phillips (Farncombe, 11 april 1887Atlantische Oceaan, 15 april 1912) was eerste marconist van de Titanic.

Phillips werd op 11 april 1887 geboren in Farncombe, Engeland. Zijn ouders zijn George Alfred Phillips en Anne Sanders. In Godalming, een plaats nabij Farncombe, ging hij naar school. Toen hij klaar was met school ging hij werken bij het postkantoor van Godalming. Daar leerde hij werken met telegrafie. In maart 1906 begon hij met een opleiding radiotelegrafist bij de Marconi Company in Seaforth. Na zijn opleiding, augustus 1906, heeft hij op meerdere schepen van the White Star Line gewerkt als marconist. Van 1908 tot 1911 heeft hij nabij Clifden bij het Marconi station gewerkt. In 1911 ging hij weer op schepen aan het werk als marconist: de Adriatic, Oceanic en Titanic.

RMS Titanic[bewerken]

Phillips was de eerste marconist aan boord van de Titanic, hij werkte samen met tweede marconist Harold Sidney Bride. Hun dagelijkse taak zou zijn het versturen van telegrammen. Dit verhaal werd heel anders toen de Titanic tegen een ijsberg was opgevaren. Toen werd het hun taak om hulp in te roepen van schepen in de omgeving. Eerst deden ze dit met het verouderde noodsignaal CQD, later ook met het noodsignaal SOS. John George Phillips bleef samen met Bride om hulp vragen tot de stroom helemaal was weggevallen. Daarna was het hun taak om te proberen te overleven. Phillips is voor het laatst levend op de Titanic gezien, vlak voor de ondergang. Daarna is nooit meer iets van hem vernomen. Op 15 april 1912 overleed hij in de Atlantische Oceaan op 25-jarige leeftijd.